Ga naar de inhoud
Personal finance

Concert, wedstrijd of festival? Let hierop, als je een kaartje koopt

Rihanna in het Gelredome. Beeld © Getty Images

Artiesten en organisatoren van evenementen zijn de malafide sites die voor woekerprijzen tickets doorverkopen helemaal zat. De politiek heeft weinig zin om op te treden tegen dit soort sites, maar voorkomen is sowieso beter dan genezen. Met deze tips betaal je nooit meer te veel voor een kaartje.

Eindelijk, de Spice Girls zijn weer bij elkaar en gaan op tournee. Daar wil je bij zijn (gaan we maar even vanuit). Dus tik je bij Google 'Spice Girls tickets' in, om zo snel mogelijk een kaartje te bemachtigen. Eigenlijk zie je al dat alle concerten zijn uitverkocht, maar bovenin Google komen toch advertenties voor kaartjes voorbij. 'Veel Tickets Nu Beschikbaar', staat er.

Woekerprijzen bij Viagogo

Is dat even mazzel hebben! Maar met gezond verstand weet je ook dat dit geen zuivere koffie is. Doorverkoopsites en malafide handelaren kopen advertentieruimte bij Google om zo hoog mogelijk in de zoekresultaten te komen. Bij de Spice Girls komt website Viagogo naar boven. Waar inderdaad nog kaartjes te koop zijn.

Viagogo is niet de officiële verkoper van de concerten van de Spice Girls, maar een platform waarop mensen hun kaartjes kunnen doorverkopen. Een soort marktplaats dus, waar verkopers zelf hun prijzen kunnen bepalen. Een plek waar slimme handelaren flinke winst kunnen boeken.

Zo kosten twee vijfderangs kaartjes in het Wembleystadion die we vinden bij Viagogo maar liefst 343 euro, inclusief alle bijkomende kosten. De originele prijs was omgerekend 146 euro.

Pas op met googelen

Niet doen dus. Misschien is dat nog wel de belangrijkste tip om eerlijke kaartjes te kopen: trap niet in de zoekresultaten van Google. Wat wel handig is, controleer in Google News of er nieuwsberichten zijn waarin te lezen is dat het evenement is uitverkocht.

Er zijn meer sites die werken zoals Viagogo. Marktplaats uiteraard, maar ook het beruchte Seatwave. Dat is de doorverkoopsite van Ticketmaster. Ticketmaster is een betrouwbare, officiële verkoper van tickets. Op Seatwave kunnen verkopers daarentegen zelf de prijs bepalen. Ticketmaster pakt een commissie van zowel de koper als verkoper, waardoor het doorverkoop geen strobreed in de weg legt. Het bedrijf heeft wel aangegeven binnenkort te stoppen met de site.

Er is eigenlijk maar één doorverkoopsite die als eerlijk te boek staat, en dat is Ticketswap. Verkopers mogen maximaal 20 procent meer vragen dan de originele prijs. Dat voorkomt keiharde oplichting.

Weet waar je koopt (punt nl)

In de strijd tegen doorverkopers kwam organisator Mojo, bekend van Lowlands, met de website en het label Weetwaarjekoopt.nl. Op die site vind je een hele trits aan sites waar je veilig kaartjes kan kopen. De belangrijkste en meest bekende zijn Ticketmaster, Eventim, Nationale Theaterkassa en Ticketpoint. Kaartjes voor voetbalwedstrijden koop je via de site van de club.

Soms gebeurt het dat je wordt doorgestuurd naar sites van ticketsystemen als Paylogic en Eventbrite. Ook dat zijn veilige sites, zegt Mojo. Maar altijd geldt: voor je een ticket koopt, eerst even Weetwaarjekoopt.nl checken.

Bij doorverkoopsites, zoals rechts in het schema, is de kans aanwezig dat je meer betaalt voor een ticket. Wie niet wil dat een tussenpartij geld verdient aan de doorverkoop, wordt afgeraden er tickets te kopen. Wie via een particuliere doorverkoper kaartjes (bv. via Marktplaats) koopt, kan opgelicht worden.

Keurmerken

Op betrouwbare sites is ook het logo van Weetwaarjekoopt.nl te zien. Hoewel dit geen officieel keurmerk is, moet het wel duidelijk maken welke sites betrouwbaar zijn en welke niet.

Er is overigens nog een keurmerk: EUSTA. Dat is een keurmerk dat enkele doorverkoopsites gebruiken. Deze sites, waar je vaak meer betaalt voor een kaartje, werken naar eigen zeggen transparant en eerlijk.

Zo staat op hun sites vermeld dat hun tickets duurder kunnen zijn dan het origineel. Dat is eerlijk van ze, maar als je niet te veel wil betalen, laat je sites met dat keurmerk beter links liggen.

Bots kopen massaal tickets

Doorverkoopsites zetten bots in om massaal tickets in te slaan bij de officiële verkoper. "Ticketmaster probeert die bots tegen te gaan", vertelt marketingmanager Martin Verhorst van Mojo.

Ook hij waarschuwt met klem voor dat soort sites. "Sommige sites bieden al tickets aan, nog voor de voorverkoop begonnen is. Het kan niet anders dan dat er tickets worden verkocht, die er niet eens zijn."

Geen toegang

Koop je (voor te veel geld) een kaartje via een externe aanbieder, dan bestaat er zelfs de kans dat je de toegang wordt ontzegd. Ed Sheeran verplicht bij zijn tournee dat de naam op het ticket overeenkomt met je naam in je paspoort of op het rijbewijs. Bij de entree moet je je legitimatie laten zien. Blijk je geen Amber maar Matthias te heten, dan kom je niet binnen.

Ook kan het dat je een nepticket ontvangt, waarmee je helemaal niet naar binnen mag. Zeker bij grote sportevenementen komt dit voor. "Maar bij elke show hebben we mensen die we de deur moeten wijzen", geeft Verhorst toe.

Wat ook kan gebeuren: een écht e-ticket dat aan meer mensen is verkocht. Is er iemand anders al met jouw barcode naar binnen, dan sta je alsnog voor een gesloten poortje. Een truc die oplichters op Marktplaats kunnen toepassen.

Wanneer er geen kaartjes meer zijn, kun je je daar maar beter bij neerleggen. "Uitverkocht is uitverkocht", besluit Verhorst. "Er passen maar een x aantal mensen in een concertzaal. Meer mensen kan niet, helaas."

Dit is een artikel van