Ga naar de inhoud
Personal finance

Dikke loonsverhoging? Vergeet het maar: 'alleen voor jobhoppers'

Personeel op het Nederlandse kantoor van Microsoft, dat verder niet in het verhaal voorkomt. Beeld © ANP

Hoewel het voor werkgevers steeds moeilijker wordt om geschikt personeel te vinden, zorgt dat ook volgend jaar niet voor grote loonstijgingen. Sterker nog, de lonen zullen zelfs minder hard stijgen dan dit jaar.

Gemiddeld gaat iedere werknemer er dit jaar 1,1 procent op vooruit, volgend jaar is dat nog maar 0,7 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse bureau Korn Ferry, dat een database heeft met daarin de gegevens van ruim 500 Nederlandse werkgevers. Het cijfer is gecorrigeerd voor de stijging van de inflatie, die naar verwachting uitkomt op 2,3 procent.  

Dat de lonen maar zo weinig stijgen, terwijl er wel een enorm tekort is aan gespecialiseerd personeel, komt omdat werkgevers selectief zijn in wie ze een loonsverhoging geven, zien ze bij Korn Ferry. Personeel dat wordt aangenomen, krijgt een fiks salaris, personeel dat er al is, krijgt maar een kleine verhoging.

Gewild
Lees ook:
Gewild op de arbeidsmarkt: zo onderhandel je voor goed salaris

Jobhoppen

Het loont dus om te jobhoppen, want wie overstapt naar een nieuwe werkgever kan daar zo tussen de 5 tot 10 procent aan salarisverhoging bij onderhandelen, blijkt uit de cijfers. Dat gebeurt dan ook meer: 13 procent verandert dit jaar van baan, vorig jaar was dat ruwweg 10 procent. 

Bedrijven betalen dit jaar ook meer dan vorig jaar om gewild personeel naar zich toe te lokken. Vorig jaar kreeg 7 procent een zogeheten schaarste-toeslag, in 2018 toucheert zo'n 11 procent dit extraatje. 

'Bied meer dan salaris'

Aan dat beleid zit wel een gevaar, omdat personeel dat er al is, jaloers kan worden wat de werksfeer niet ten goede komt, aldus Rob Westrek, beloningsexpert van het bedrijf.

Hij tipt werkgevers om dit te ondervangen, onder meer door talent niet alleen met een hoog salaris te lokken, maar ook met een fijne werksfeer en mogelijkheden om verder te leren. 

Het gaat goed op de arbeidsmarkt, behalve voor 50-plussers

03:17
Dit is een artikel van