Ga naar de inhoud
Personal finance

Een op zes overweegt andere zorgverzekering: nieuwe premies zijn te hoog

Fysiotherapie zit alleen in het aanvullend pakket. Beeld © Getty

Een op de zes Nederlanders verwacht over te stappen naar een andere zorgverzekering. Deze week werden alle zorgpremies bekend en de meeste verzekeraars gooien die fors omhoog. Wie overstapt kan veel geld besparen.

Normaal hebben weinig mensen zin om over te stappen van zorgverzekeraar. Het gros van de mensen is nog nooit overgestapt. Vorig jaar switchte 6 procent van de Nederlanders van zorgverzekering. Een percentage dat al jaren stabiel is.

Het lijkt erop dat dat dit jaar anders is. 17 procent, een op de zes dus, acht de kans groot tot zeer groot dit jaar over te stappen. Dat blijkt uit een enquête van vergelijkingssite Pricewise.

Stijging tot 213 euro per jaar

De voornaamste reden: de forse premiestijgingen. Gemiddeld gooien zorgverzekeraars hun premie met 6 procent omhoog. Dat komt neer op 80 euro voor een heel jaar.

RTL Z deed onderzoek naar de nieuwe zorgpremies en zag zelfs een stijging voorbij komen van 213 euro (PNOzorg). Toch zijn er ook verzekeraars die hun premie gelijk houden (Besured en Promovendum). Reden genoeg dus om over te stappen, denken miljoenen Nederlanders.

Zorgpremie
Besparen
Zorgpremie stijgt volgend jaar opnieuw: kijk hier hoeveel je gaat betalen

Besparen op je premie doe je zo

Maar waar moet je op letten als je overstapt? Check of de verzekeraar waar je in geïnteresseerd bent, contracten heeft met ziekenhuizen en zorgverleners bij jou in de buurt. Goedkope polissen bieden maar een beperkte zorgkeuze aan. Als zo'n verzekeraar contracten heeft met lokale ziekenhuizen kan zo'n budgetpolis een optie zijn. Woon je verder weg, dan is dat geen aanrader.

Verwacht je volgend jaar geen tot weinig zorg, dan is het slim om je eigen risico te verhogen. Je krijgt daar flinke korting op je premie voor terug. Natuurlijk, je loopt wel een risico. Als je valt met de fiets en je breekt een arm, ben je veel geld kwijt. Vorig jaar berekenden we al dat een hoger eigen risico voordelig kan zijn.

Kies alleen een aanvullend pakket, als je zeker weet dat je die zorg nodig hebt. Als je alleen zo'n pakket kiest voor een bril of voor je tandarts, is het interessant om te checken wat duurder is. 12 maanden extra premie betalen of de rekening van de optiek of de tandartscontrole zelf betalen.

Kies voor het collectief

Voor iedereen ligt er wel ergens collectiviteitskorting klaar. Waarom de volle mep betalen, als je via een collectief hetzelfde krijgt voor minder geld. Zo zie je in ons premie-overzicht dat je via bijvoorbeeld United Consumers en PMA dezelfde verzekering krijgt voor een lagere premie. Ook via je werkgever kun je vaak korting krijgen.

Collectiviteitskorting:
Besparen
Collectiviteitskorting: gratis korting voor iedereen, maar hoe lang nog?
Dit is een artikel van