Personal finance

Zorgpremie stijgt volgend jaar opnieuw: kijk hier hoeveel je gaat betalen

12 november 2018 11:18 Aangepast: 16 november 2018 10:40
Beeld © ANP

Nu bijna alle zorgverzekeraars hun premies voor 2019 bekend hebben gemaakt, is duidelijk dat de zorgpremie volgend jaar overal omhoog gaat. De stijgingen lopen uiteen van bijna 3 tot ruim 11 euro per maand.

Afgelopen Prinsjesdag werd duidelijk dat het kabinet verwachtte dat de premie in 2019 met een tientje per maand omhoog zou gaan. Bij verschillende verzekeraars valt de verhoging echter lager uit, blijkt uit het overzicht van RTL Z. Van vrijwel alle verzekeraars zijn de premies inmiddels bekend (zie kader).

Grote verschillen

De verschillen tussen de basispakketten lopen fors uiteen. De zorg in het basispakket is bij iedere verzekeraar hetzelfde. Het grote verschil zit hem in de vrijheid in keuze uit zorgaanbieders: of je bijvoorbeeld bij alle ziekenhuizen terecht kunt of maar bij enkele.

Met een naturapolis kun je in een beperkt aantal ziekenhuizen terecht. Bij een budgetpolis is dit nog beperkter. De duurdere restitutiepolissen geven juist de mogelijkheid om bij ieder ziekenhuis, iedere arts en iedere specialist aan te kloppen.

Veel voor relatief weinig

Wie niet te veel wil betalen, maar toch een ruime keuze wil hebben qua zorg, kan het beste kiezen voor een uitgebreidere naturapolis. RTL Z heeft de premies uitgezocht van bijna alle zorgverzekeraars.

Daaruit blijkt dat Besured, Bewuzt, Promovendum, Anderzorg en de 'Ruime keuze'-verzekering van UnitedConsumers slimme opties zijn. Besured en Promovendum zijn zelfs de enige verzekeraar die de premie niet verhogen.

Wie in de zorg werkt of een studie in die richting doet, kan het beste terecht bij IZZ. Ook Ditzo en het kleinere DSW (inclusief InTwente) bieden veel voor relatief weinig.

Om te zien hoeveel premie jij volgend jaar moet betalen, kun je de naam van je verzekering intikken in het zoekvenster rechts:

Aanvullend pakket

Heb je meer zorg nodig dan in het basispakket zit, dan is het belangrijk om goed te kijken naar de aanvullende pakketten. Iedere verzekeraar mag zelf de inhoud en de prijs bepalen van die pakketten. Het kan zijn dat een goedkoop basispakket daardoor duurder uitvalt, of andersom.

Mensen die willen overstappen moeten voor de jaarwisseling hun huidige zorgverzekering opzeggen. Een nieuwe verzekering afsluiten kan vervolgens tot 1 februari 2019.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Het regent premiestijgingen: hier moet je op letten als je wisselt van zorgverzekeraar

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van