Ga naar de inhoud
Personal finance

Het regent premiestijgingen: hier moet je op letten als je wisselt van zorgverzekeraar

Beeld © ANP

De nieuwe zorgpremies vliegen je de komende dagen om de oren. Een paar zorgverzekeraars heeft al duidelijk gemaakt hoeveel je maandelijks extra gaat betalen en de rest doet dat uiterlijk maandag.  Het is de tijd bij uitstek om te kijken of het loont om over te stappen. Waar moet je precies op letten?

De verschillen tussen polissen zijn groot. Volgens zorgdatabureau Vektis zit er dit jaar zo'n 400 euro tussen de goedkoopste en duurste verzekering. Toch is meer dan 60 procent nog nooit geswitcht van verzekeraar, terwijl dat al sinds 2006 kan. 

Overstappen kan je flink wat geld besparen. We zetten op een rijtje waar je rekening mee moet houden. 

Dat het bedrag dat je maandelijks aan je zorgverzekeraar betaalt gaat stijgen was al helder. Rond Prinsjesdag werd duidelijk dat het kabinet verwacht dat de premie met een tientje pe rmaand omhoog gaat

Vooralsnog zaten ze er niet ver naast. Alleen de kleine zorgverzekeraar DSW zit daar tot nu toe ver onder: in september maakte directeur Chris Oomen bekend dat zijn maandpremie met 4,50 euro omhoog gaat

Zorgkosten stijgen, premie dus ook

De afgelopen dagen kwamen daar OHRA (plus 8,34 euro), NN (plus 9,02 euro) en CZ (plus 8,55 euro) bij. Die drie vallen overigens allemaal onder CZ. Zorgverzekeraars noemen de oplopende kosten in de zorgsector als reden voor de premiestijging.

Dat is terecht, zegt gezondheidseconoom Wim Groot van de Universiteit Maastricht. "Bovendien is er tussen Prinsjesdag en nu het een en ander gebeurd: ziekenhuizen hebben stevig onderhandeld over de kosten. Ook is er een nieuwe cao afgesproken voor verpleegkundigen in de academische ziekenhuizen, waarin een loonsverhoging is afgesproken", analyseert Groot. Dat soort ontwikkelingen drijven de kosten verder op. 

Collectiviteitskorting:
Personal finance
Collectiviteitskorting: gratis korting voor iedereen, maar hoe lang nog?

Overstapseizoen van start

Wat moet je als verzekerde met al die veranderende maandpremies? Kort en goed: dit is het moment om over te stappen naar een goedkopere verzekeraar, of eentje die beter bij jouw zorgwensen past. 

Jaarlijks wisselt zo'n 6 procent van de mensen van verzekeraar. Dat lijkt weinig, maar volgens Groot is het toch een behoorlijk aantal. "Dat zijn meer dan 1 miljoen mensen." Ben jij dit jaar een van hen? Neem de volgende tips mee:

1. Overstappen: zet een kruis in je agenda

Hoor je dit jaar bij die 1 miljoen? Check dan allereerst de belangrijke data. Aanstaande maandag is de deadline voor zorgverzekeraars om hun premie bekend te maken. Vanaf dan kan het grote vergelijken beginnen. 

Wil je switchen? Dan moet je voor 1 januari opzeggen bij je huidige verzekeraar. Je hebt een maand langer om een nieuwe verzekering af te sluiten, tot 1 februari. 

2. Basisverzekering genoeg?

"Zet goed op een rijtje welke zorgkosten je verwacht te maken. Heb je dan een aanvullende verzekering nodig, of is de basisverzekering voldoende?", tipt Groot.

De basisverzekering is bij iedere verzekeraar hetzelfde. Aanvullende verzekeringen kunnen flink verschillen. Ook per jaar. Ben je dit jaar tevreden? Bekijk dan of het aanvullende pakket van je huidige verzekeraar niet verandert. "Controleer goed of je verzekering misschien extra beperkingen oplegt op het vergoeden van bijvoorbeeld fysiotherapie, als je dat nodig hebt", zegt Groot. 

3. Afspraken met zorgaanbieders in de regio

Wie zijn keuze vooral door geld laat bepalen moet goed kijken naar de afspraken die zorgverzekeraars met ziekenhuizen en andere zorgverleners hebben gemaakt. 

Als je een zogenoemde budget- of naturapolis hebt kun je niet overal terecht. Maar als je naar het ziekenhuis moet is het fijn als dat een beetje in de buurt is. "Kijk of een zorgverzekeraar sterk vertegenwoordigt is in je regio", adviseert Groot. 

4. Eigen risico

Ongeveer 87 procent van de verzekerden heeft geen vrijwillig eigen risico, naast het verplichte eigen risico van 385 euro. Als je wel een vrijwillig eigen risico neemt wordt je maandpremie lager. Je moet je afvragen of je dat kunt dragen.

De helft van alle Nederlanders die alleen het verplichte eigen risico heeft maakt dat helemaal op. Voor hen heeft een vrijwillig eigen risico geen enkele zin. 

De andere helft snijdt zichzelf misschien in de vingers. Als je zorgkosten al jaren onder de 385 euro liggen kan het interessant zijn eens te berekenen hoeveel je kunt besparen als je het eigen risico ophoogt met een paar honderd euro. 

Zo bespaar je geld op je zorgverzekering

03:30