Ga naar de inhoud
Personal finance

RTL Z Huizenindex: nieuwbouw blijft achter, markt 'behoorlijk ziek'

Beeld © ANP

Kopers op de huizenmarkt zoeken met een loep naar een betaalbare koopwoning, maar in het eerste half jaar van 2018 daalde het aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen. Dat blijkt uit de RTL Z Huizenindex. De huizenmarkt is 'behoorlijk ziek', zegt hoogleraar Huizenmarkt Peter Boelhouwer (TU Delft). Een diagnose in drie grafieken:

1. (Te) weinig aanbod

Gemiddeld kunnen kopers kiezen uit 3,7 te koop staande huizen. Op een gezonde huizenmarkt ligt dat getal rond de 7. "In de crisis lag dat aantal rond de 30, maar dit is het andere uiterste", aldus Boelhouwer. Bovendien is het aantal beschikbare huizen in de grote steden nog lager, zelfs minder dan 3. 

"In het goedkopere segment kopen beleggers ook veel woningen", zegt Boelhouwer in de RTL Z Huizenindex. Starters hebben daar last van, omdat beleggers, maar ook doorstromers, de financiering van een koophuis makkelijker en sneller rondkrijgen.   

2. (Te) weinig nieuwbouw

Het aanbod is dus laag. Nieuwbouw, en een beetje snel, wordt gezien als potentiële oplossing voor de krapte op de huizenmarkt. Toch komt de bouw niet snel van de grond

Dat blijft volgens de hoogleraar de komende anderhalf tot twee jaar nog zo, omdat de bouwvergunningen voor nieuwbouw achterblijven. Is er wel een locatie gevonden, dan loopt de bouw vertraging op door een tekort aan materiaal en personeel. 

100.000
Nieuwbouw
100.000 woningen mogen al gebouwd worden, maar het gebeurt niet

3. (Te) hoge prijzen

Het voorafgaande leidt tot hoge prijzen. Voor sommige inkomensgroepen zelfs te hoog. Het aantal transacties neemt dus al een tijdje af. Een gemiddeld huis kostte het vorige kwartaal 292.000 euro, volgens makelaarsvereniging NVM. Bij nieuwbouwwoningen is dat zelfs 355.000 euro. Ruim 10 procent meer dan een jaar geleden.

En de piek is nog niet in zicht. Boelhouwer herhaalt zijn verwachting uit de vorige RTL Z Huizenindex: de komende twee jaar stijgen de huizenprijzen gewoon door.

(Tekst gaat verder onder grafiek.) 

Lichtpuntje: crisis is voorbij

Toch is er ook een positief puntje: de nadelige gevolgen van de crisis zijn inmiddels volledig weggewerkt, stelt Boelhouwer. Dat geldt grotendeels ook voor mensen met een restschuld. Vanwege de stijgende huizenprijzen zijn ook die problemen goeddeels opgelost. 

Huis kopen: Wat te doen?

"Houdt het hoofd koel", benadrukt hoogleraar Boelhouwer. "Neem een aankoopmakelaar in de arm en breid je zoekgebied uit. Kijk ook eens naar Almere als je in Amsterdam wil wonen, en kijk eens naar Lelystad als Almere een optie is." 

Zes
Huis kopen
Zes manieren om toch een huis te kopen als starter

RTL Z Huizenindex:

Het Expertisecentrum Woningwaarde van OTB en de Faculteit Bouwkunde bekijkt ieder kwartaal de gegevens van BKR, Centraal Bureau voor de Statistiek, Hypotheken Data Netwerk, Nederlandse Vereniging van Makelaars, Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten, Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen en Vereniging Eigen Huis.

Het resultaat daarvan is de Monitor Koopwoningmarkt, waarop de RTL Z Huizenindex gebaseerd is. Bekijk de uitzending hieronder:

RTL Z Huizenindex: nieuwbouw in de knel

09:51