Nederlandse werknemers willen graag vastigheid, als het gaat om hun baan. De trend mag dan in de richting van flexibiliteit en jobhoppen liggen: bijna 80 procent werkt het liefst langere tijd voor een werkgever. "Flex is een veel te aantrekkelijk verdienmodel voor werkgevers."
Vakbond FNV liet onafhankelijk onderzoeksbureau Totta peilen hoe Nederlanders denken over de arbeidsmarkt. Aan het onderzoek deed een representatieve groep van ruim 1000 Nederlanders mee (meer over de steekproef onder dit bericht).
'Te veel flexcontracten'
Het standpunt van de vakbond laat zich makkelijk raden: er moeten meer vaste banen komen in Nederland. "Een overgrote meerderheid van de Nederlanders wil dat ook", reageert bondsbestuurder Zakaria Boufangacha op de uitkomsten.
Ongeveer twee derde vindt dat er te veel met flexibele contracten wordt gewerkt, blijkt bijvoorbeeld uit de peiling. Bij de laatste meting telde ons land ongeveer 3 miljoen flexibele werknemers, waaronder 1 miljoen zzp'ers, volgens het CBS. De meeste werkenden hebben nog altijd een vaste baan, maar een groeiend deel van de beroepsbevolking werkt onder een flexcontract of als zelfstandige: van 22 procent in 2003 naar 35 procent vorig jaar.
De tekst gaat verder onder de grafiek.
Vanwege de toenemende flexibiliteit maken veel respondenten zich zorgen over hun toekomst op de arbeidsmarkt. Een kwart vraagt zich bijvoorbeeld af of ze wel gezond blijft tot aan het pensioen. En bijna driekwart betwijfelt of de huidige sociale voorzieningen er in de toekomst nog wel zijn: 73 procent zegt zich zorgen te maken over het voortbestaan van de verzorgingsstaat.
'Verzwakking positie werknemers'
Boufangacha ziet in het opinieonderzoek zijn eigen gelijk bevestigd. "Rutte III wilde echt een kabinet voor de werkende mensen zijn, zei het bij aanvang. Daarin schiet het zwaar tekort. Het doorgeslagen aantal onzekere contracten wordt niet fundamenteel aangepakt, flex is een veel te aantrekkelijk verdienmodel voor werkgevers. Het verzwakt de positie van werknemers", zegt hij.
Eind deze maand staat de begroting van het ministerie van Sociale Zaken op de agenda van de Tweede Kamer. Komende zaterdag organiseert de FNV een protestmars naar de Dam in Amsterdam.
De tekst gaat verder onder grafiek.

Over het onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd onder een representatieve groep van meer dan 1000 Nederlanders, dus niet alleen onder leden van de vakbond. De peilers hebben rekening gehouden met leeftijd, geslacht en opleidingsniveau. De meerderheid van de respondenten heeft een vaste baan, anderen zijn al met pensioen.
Een klein deel is zelfstandige, studerend, werkloos of arbeidsongeschikt. Van de respondenten is 14 procent lid van de FNV, dat is vergelijkbaar met het aandeel vakbondsleden onder de totale beroepsbevolking.