Carrière

Beste werkgever van Nederland vindt borrel belangrijker dan salaris

06 november 2018 06:05 Aangepast: 06 november 2018 06:45
Op de Zuidas, het zakencentrum van Amsterdam, willen werknemers meer dan een hoog salaris. Beeld © ANP

Het onlineplatform Social Deal is de beste werkgever van Nederland. Dat blijkt uit een analyse onder duizenden werknemers van vacaturesite Indeed. Niet dat de arbeidsvoorwaarden bij Social Deal uitzonderlijk goed zijn, maar de sfeer is dat wel. Dat aspect telt voor vooral jonge medewerkers tegenwoordig zwaarder.

Bij Social Deal in Den Bosch werken 160 mensen. De gemiddelde leeftijd is 29 jaar. "We hebben goed nagedacht over wat deze jonge generatie zoekt in een werkgever", zegt hr-manager Anna Staats van Social Deal. Sfeer blijkt doorslaggevend voor veel werknemers. 

Arbeidssocioloog Fabian Dekker ziet dat ook. "In het algemeen weten we wel dat de meeste werkenden in Nederland belang hechten aan de sociale aspecten van werk. Dus aan het hebben van een interessante functie, fijne collega's, het krijgen van waardering en ruimte om jezelf te kunnen ontwikkelen", aldus Dekker.

CoolCat en Vluchtelingenwerk

En op al die punten scoort Social Deal goed, blijkt uit de analyse van Indeed. De vacaturewebsite analyseerde duizenden commentaren die werknemers en oud-werknemers achterlieten over hun werkgever.

Indeed keek naar de beoordelingen op het gebied van management, compensatie/arbeidsvoorwaarden, doorgroeimogelijkheden, werk-privébalans en bedrijfscultuur. Op basis hiervan is een top 25 samengesteld. Na Social Deal volgen CoolCat en Vluchtelingenwerk.

Personeel behouden

Dat Vluchtelingenwerk in de top 3 staat past bij de trend dat werknemers graag bij organisaties werken die er maatschappelijk toe doen. "Dit zie je ook in andere landen. De krant The Guardian citeerde een paar jaar geleden onderzoek waaruit bleek dat ongeveer de helft van de Britse jeugd wil werken voor een organisatie die maatschappelijk impact maakt", zegt Dekker.

De arbeidsmarkt is krap. Voor werkgevers is het lastig om de juiste medewerker aan te trekken en te behouden. Bijna driekwart van de werkgevers zegt problemen te ervaren bij het invullen van vacatures. Dat blijkt uit onderzoek van Berenschot, onder 900 human resource (HR)-medewerkers en -managers. Een jaar geleden was dat nog 58 procent.

Salaris en borrels

De afgelopen 25 jaar zijn de sociale aspecten van werk belangrijker geworden dan de hoogte van salaris, volgens arbeidssocioloog Fabian Dekker. Toch blijft salaris een belangrijke voorwaarde. "Bedrijven zullen in deze krappe arbeidsmarkt meer moeten gaan bieden om de juiste mensen binnenboord te kunnen houden. De druk op de lonen zal zeer waarschijnlijk toenemen", voorspelt Dekker.

Social Deal betaalt 'marktconforme salarissen', maar onderscheidt zich op andere gebieden. Er is veel aandacht voor borrels en feesten. Daarnaast zijn er allerlei trainings- en ontwikkelingsprogramma’s voor werknemers. Verder is Social deal een 'platte organisatie'. "Als iemand een goed idee heeft, krijgt hij de ruimte", besluit hr-manager Anna Staats.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van