Carrière

Werknemers makkelijker ontslaan? 'Voor iedereen een verslechtering'

03 november 2018 16:13 Aangepast: 03 november 2018 17:16
Beeld © ANP

Werknemers ontslaan moet makkelijker worden, als het aan het kabinet ligt. Net als drie jaar op een rij een flexcontract aanbieden. “Het is een verslechtering voor werknemers en werkgevers zullen ontevreden blijven.”

Dat schrijft PvdA-leider Lodewijk Asscher op Twitter. Hij krijgt bijval van Lilian Marijnissen van oppositiepartij SP die stelt: "Mensen beschermen door bescherming af te breken. Super logisch in politiek Den Haag. In de rest van Nederland niet uit te leggen."

Langere flexcontracten

Ze reageren hiermee op de forse wijzigingen in het ontslagrecht, die al eerder werden aangekondigd maar waarover gisteren een akkoord werd bereikt in de ministerraad. Er moet nog wel over gedebatteerd worden in de Tweede en Eerste Kamer.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet: werknemers makkelijker ontslaan, meer tijdelijke contracten

Onder de nieuwe plannen wordt ontslag mogelijk door een optelsom van kleinere redenen in plaats van de duidelijke ontslagreden die een werkgever nu moet aandragen. De ontslagvergoeding kan dan wel hoger worden, zo meldde de NOS gisteren.

'Misbruik ligt op de loer' 

Drie jaar op een rij een flexcontract aanbieden (nu is dat maximaal twee jaar) zou vanaf 2020 weer mogelijk worden, net als het verlengen met de proeftijd naar vijf maanden.

Ook over dit laatste is Asscher niet te spreken. Hij verwijst naar een eigen opmerking afgelopen april, toen minister Wouter Koolmees (D66, Sociale Zaken en Werkgelegenheid) zijn concept-wetsvoorstel presenteerde: "Vijf maanden is bespottelijk lang. Misbruik ligt op de loer."

Ontslagbescherming aangetast

De FNV zegt desgevraagd in een reactie dat 'ontslagbescherming hiermee wordt aangetast'. De plannen van het kabinet stammen uit oktober 2017. "Net als toen zeggen wij ook nu dat dit geen oplossing is en dat de werknemerspositie zo wordt aangetast", aldus woordvoerder José Kager tegen RTL Z. 

Omdat het de details nog niet heeft, kan de vakbond verder niet reageren. "We wachten het af." Wel is het blij dat flexwerkers inhuren duurder wordt voor werkgevers. "En daarmee onaantrekkelijker."

Vakbond CNV wil eerst de wettekst inzien en dan pas reageren. Voorzitter Maurice Limmen zei eerder dat het wetsvoorstel 'de doorgeschoten flexibilisering alleen maar versnelt'. "Daardoor wordt het vaste contract onzekerder en flexwerkers worden amper beter beschermd", zei hij.

'Werkgeverschap wordt niet aantrekkelijker' 

Ook de werkgeversorganisaties zien niets in de plannen. "Het werkgeverschap wordt hiermee niet aantrekkelijker", stellen VNO-NCW en MKB-Nederland. "Alle vormen van tijdelijke arbeid worden duurder en in sectoren die hier afhankelijk van zijn onhanteerbaar."

Zo zijn er bedrijven die helemaal af willen van korte, tijdelijke contracten omdat dit alleen maar voor stress en onrust zorgt bij werknemers. Vanaf volgend jaar krijgen nieuwe, tijdelijke docenten op de Universiteit Utrecht een contract voor minimaal vier jaar.

Miniatuurvoorbeeld
Meer op rtlz.nl:

Universiteit stapt af van tijdelijke contracten: 'Geeft te veel stress'

Bij ingenieursbureau Movares (950 werknemers) werd de flexibilisering vorig jaar teruggedraaid. HR-directeur Ad van Beek zei toen dat jongeren juist wel zekerheid willen en hier voor het bedrijf ook een voordeel aanzit, zoals een strengere selectie aan de poort.

"Zekerheden bieden is niet erg. Er ontstaat namelijk een wederkerigheid: we vragen ook een zekerheid van de medewerkers", aldus Van Beek tegen RTL Z. "Een baan wordt meer dan werken tussen 8 en 5 en dat je daarvoor betaald krijgt. We verwachten ook een grote inzet van je." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van