Vakbond FNV heeft namens twaalf uitzendkrachten een rechtszaak gewonnen die de vakbondsleden een half miljoen euro oplevert. De krachten werkten jarenlang via een illegale schijnconstructie voor een veel te laag loon.
De uitzendkrachten werkten voor matrassenbedrijf Recticel en werden ingehuurd via de uitzendbureaus Rikla en SprintWerkt. Die bedrijven hadden daarvoor een twijfelachtige constructie opgetuigd.
Minimaal loon, minimale rechten
De mensen werkten op papier via een zogenoemde contracting-constructie en vielen daardoor niet onder de uitzend-cao. Dat is legaal als de arbeiders niet onder leiding staan van het bedrijf waar ze het werk voor verrichten, maar dat was helemaal niet zo.
En dus was er sprake van een schijnconstructie die erg nadelig uitpakte voor de twaalf gedupeerden. Door de contracting-constructie konden zij namelijk tegen het minimumloon uitbetaald krijgen en hadden ze minimale rechten.
Half miljoen nabetaling
Als ze wel als uitzendkracht hadden gewerkt, zouden ze onder de uitzend-cao vallen en daardoor een veel beter salaris verdienen. Dat blijkt uit de nabetaling die nu alsnog moet plaatsvinden: de twee uitzendbureau's moeten berekenen hoeveel ze te weinig hebben betaald aan de werknemers over de periode tussen 2011 en 2015 en dat geld alsnog overmaken. Volgens de vakbond komt dat op een totaalbedrag van een half miljoen euro.