Ga naar de inhoud
Personal finance

Eigen risico al op? Check of je nog iets vergoed kunt krijgen

Is je eigen risico al verbruikt? Dan is dit een goed moment om te kijken of je nog iets nuttigs kunt declareren bij je zorgverzekering. Als je weet dat je binnenkort nog een gehoorapparaat nodig hebt, of orthopedische schoenen, maak je maximaal gebruik van je recht op vergoeding als je dat nog dit jaar doet.

Dat kan vooral voordelig voor je uitpakken voor zorg waarvoor je een eigen bijdrage moet betalen. Dat betekent dat je zorgverzekeraar een deel van de kosten niet vergoedt. "Ons advies: kijk goed vooruit. Welke zorg verwacht je binnenkort nodig te hebben?", zegt Babs van der Staak van de Consumentenbond. 

Eigen risico en eigen bijdrage

Denk dan aan onder meer hoortoestellen, orthopedische schoenen en pruiken. Voor die dingen geldt een eigen bijdrage, als je alleen een basisverzekering hebt. Ook voor een paar andere hulpmiddelen en sommige medicijnen moet je een deel van de kosten zelf betalen. Samen met je eigen risico ben je zo enkele honderden euro's kwijt als je zulke dingen nodig hebt. 

Dat eigen risico is iets anders dan de eigen bijdrage. Waar de eigen bijdrage geldt voor specifieke dingen, geldt het eigen risico voor bijna alle zorgkosten die je in een jaar wil declareren. De eerste 385 euro van al die kosten moet je zelf betalen, afgezien van een aantal uitzonderingen, zoals huisartsenzorg.   

Orthopedische schoenen

Stel, je hebt orthopedische schoenen nodig. In jouw geval kost dat 1500,-. De eigen bijdrage is in dat geval 138 euro, voor iemand van boven de 16 jaar. 

Het eigen risico is 385 euro. Heb je het hele jaar nog niets gedeclareerd, of heb je nog niet je hele eigen risico verbruikt? Dan moet je dat openstaande bedrag ook nog betalen. Dat betekent dat je zelf maximaal 523 euro bijlegt. 

Maximale vergoeding

Wil je een hoortoestel van 400 euro? De verzekeraar vergoedt 75 procent, in dit geval 300 euro. Een kwart is voor eigen rekening, plus je openstaande eigen risico. 

Dus, als je wacht tot volgend jaar krijg je niets vergoed, want dan staat je eigen risico weer op 385 euro. Als je je eigen risico wel verbruikt hebt, kun je aanspraak maken op de maximale vergoeding.  

Volgend jaar geen aanvullende verzekering meer?

Als je nog niets gedeclareerd hebt kan het juist de moeite waard zijn om even te wachten, legt Van der Staak uit. "Als je het over oudjaar heen tilt is de kans groter dat je je eigen risico volgend jaar wel helemaal verbruikt." 

Of dat slim is hangt af van welke zorg je verwacht nodig te hebben. "Dat geldt overigens ook voor aanvullende verzekeringen", vult Van der Staak aan. "Als je zeker weet dat er iets aan zit te komen waarvoor je aanvullend verzekerd bent: doe het dan nog dit jaar, dan kun je misschien volgend jaar zonder."