Ga naar de inhoud
Personal finance

Lagere hypotheek door studieschuld blijft: leennormen niet aangepast

Beeld © ANP

Je studieschuld blijft op dezelfde manier als nu zorgen voor een lagere hypotheek. Minister Kajsa Ollongren gaat de leennormen niet aanpassen. Dat schrijft ze vandaag aan de Tweede Kamer. 

Studentenorganisatie ISO zwengelde afgelopen zomer de discussie aan over strenge leennormen. Huizenkopers die geleend hebben om te kunnen studeren kunnen enkele tienduizenden euro's minder lenen, als ze een hypotheek willen afsluiten.

Hypotheekverstrekkers kijken niet naar schuld, maar naar maandlasten

Volgens het ISO is dat onredelijk. Hypotheekverstrekkers kijken voor het bepalen van je maximale lening naar je maandlasten, niet naar de omvang van je openstaande studielening. 

Maar, terwijl je openstaande lening met de jaren krimpt, blijft het maandbedrag dat je aflost al die jaren hetzelfde. Het gevolg is dat je studieschuld zwaarder meetelt dan zou moeten, volgens het ISO. 

VVD-Kamerlid Daniël Koerhuis vroeg minister Ollongren om uit te zoeken of de normen aangepast konden worden. Budgetinstituut Nibud adviseerde haar het bij de huidige regels te houden. 

Meer maatwerk

Het Nibud benadrukt dat de studielening al minder zwaar op de maximale hypotheek drukt dan een gewone schuld. Ollongren neemt het advies van het Nibud over, maar wil wel in overleg met hypotheekverstrekkers, om te kijken of zij meer maatwerk kunnen toepassen.   

Liegen
Lenen
Liegen over je studieschuld voor hogere hypotheek: slecht idee?