Carrière

Immigranten die baantjes inpikken? Niet bij een bloeiende economie

31 oktober 2018 06:03 Aangepast: 31 oktober 2018 08:24
Beeld © ANP

Jongeren pikken geen banen in van ouderen en ook hoog- en laagopgeleiden zitten elkaar niet in de weg. In Nederland is nauwelijks sprake van verdringing op de arbeidsmarkt, blijkt uit onderzoek.

De instroom van migranten heeft ook zelden negatieve effecten op de werkgelegenheid, blijkt uit een de gezamenlijke publicatie van het Centraal Planbureau (CPB) en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Integendeel: er zijn zelfs positieve effecten.

"Migranten doen vaak ander werk dan ingezetenen en zijn daardoor vaker aanvullend dan vervangend", schrijven de onderzoekers. "Zij doen soms het werk dat ingezetenen niet kunnen of willen doen."

Tijd voor feiten

In de 130 pagina's tellende rapportage beschrijven CPB en SCP hoe het nu echt zit met verdringing op de arbeidsmarkt. "De discussie over verdringing op de arbeidsmarkt wordt gekenmerkt door spraakverwarring en verschil van mening", schrijven zij. Tijd voor wat feiten, vonden ze.

Met 'verdringing' bedoelen ze dat een groep werkenden negatieve gevolgen ervaart van de toename in het arbeidsaanbod van een andere groep. Denk bijvoorbeeld aan jongeren die lastiger een baan vinden, omdat ouderen langer doorwerken. Die bewering klopt bijvoorbeeld niet volgens CPB en SCP. Uit hun studie blijkt dat ouderen en jongeren elkaar juist aanvullen op de arbeidsmarkt.

Het bestaat wel

Verder zitten ook migranten en Nederlanders zonder migratie-achtergrond elkaar meestal niet in de weg. Maar dat betekent niet dat verdringing helemaal niet bestaat.

"Er zijn wel aanwijzingen voor tijdelijke verdringing door laagopgeleide migranten en hoger opgeleiden tijdens een periode van laagconjunctuur", schrijven de onderzoekers. Het gaat dan vooral om de 'onderkant van de markt' en alleen in tijden dat het slechter gaat met de economie.

Het CPB zegt in een toelichting dat er zeker mensen zijn die verdrongen zijn door een ander. Maar uit de studie blijkt dat het echt gaat om uitzonderingen. "Als je het grotere plaatje bekijkt is er geen sprake van verdringing."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van