Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Personal finance

Treinkaartje en abonnementen flink duurder volgend jaar

30 oktober 2018 15:32 Aangepast: 30 oktober 2018 16:01
Beeld © ANP

Vanaf 1 januari ga je een stuk meer betalen voor je treinritjes en NS-abonnement. Dat komt door een inflatiecorrectie en doordat het btw-tarief op het openbaar vervoer omhoog gaat, aldus de Nederlandse Spoorwegen.

Het belastingtarief op openbaar vervoer gaat, net als een heleboel andere producten, volgend jaar van 6 naar 9 procent. 

Daarnaast wordt de inflatie doorgerekend op een aantal producten. Een tweedeklas treinkaartje wordt daardoor 1,8 procent duurder. Daar komt de btw-verhoging nog bovenop, in totaal worden tweedeklaskaartjes ruim 4 procent duurder.

Geen inflatiecorrectie voor eersteklas reizen

Een eersteklas kaartje wordt ook duurder vanwege de btw, maar daarin wordt de inflatie niet doorgerekend. Het verschil tussen een eerste- en tweedeklaskaartje wordt daardoor kleiner.

NS heeft ervoor gekozen om de inflatie niet door te rekenen op eersteklas reizen, zodat mensen sneller zullen kiezen voor de eerste klas, of als het druk is eerder switchen van tweede naar eerste klas in de trein, zegt een woordvoerder tegen RTL Z. Een kaartje voor de eersteklas 1,65 maal de prijs van een kaartje voor de tweedeklas.

Abonnementen

Bij abonnementen zijn de prijswijzigingen wisselend. Reis je met Altijd Vrij of Traject Vrij, dan krijg je er 1,8 procent bovenop, plus de btw-verhoging. Bij de abonnementsvormen Weekend Vrij en Altijd Voordeel komt er 1 euro bij, bij Dal Vrij 3 euro en Dal Voordeel 2 euro.

Voor een voordeelurenabonnement ga je 67 euro betalen (nu 63,70 euro), voor een fietskaartje 6,90 (nu 6,20 euro) en voor een hond 3,20 (nu 3,10 euro). Alle tariefwijzigingen vind je op de tariefkaart 2019

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Huishouden volgend jaar 300 euro meer kwijt door btw-verhoging

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore