Ga naar de inhoud
Carrière

'Financiële banen op de tocht door robotisering'

Robotisering gaat banen kosten in de financiële sector, verwacht het huidige personeel. Beeld © Getty

Bestaat je baan nog over tien jaar? Mensen die werken in de financiële sector vermoeden dat er in de toekomst veel minder werk is in de financiële dienstverlening. Vooral robotisering gaat banen kosten. 

Dat blijkt uit een peiling van Markteffect, in opdracht van fintech-bedrijf Onguard. Meer dan 300 mensen vulden de enquête in. Zij werken bijvoorbeeld bij banken, verzekeraars, pensioenfondsen of andere financieel dienstverleners. Bijna 70 procent denkt dat robotisering in de toekomst de belangrijkste oorzaak van de tanende werkgelegenheid in de branche zal zijn.

Nu al structurele krimp

De financiële sector is volgens het UWV de enige sector in onze economie die structureel krimpt. Tussen 2012 en 2017 daalde het aantal banen in die branche met 15 procent, naar zo'n 211.000. Die krimp houdt aan. Het UWV vermoedt dat er jaarlijks zo'n 3.800 financiële banen verdwijnen.   

Dat komt volgens het UWV met name door het internet: klanten regelen hun financiële zaakjes online en gaan niet meer naar een kantoor. Vooral verzekeringsagenten, filiaalhouders en bankmedewerkers raakten werkloos.

Nieuwe technologieën, zoals robotisering, kunstmatige intelligentie en big data gaan de werkgelegenheid in de financiële dienstverlening verder teisteren, verwachten de respondenten. In plaats van menselijke adviseurs zullen robots klanten bijvoorbeeld helpen. 

Wat zijn de gevolgen van robotisering voor de arbeidsmarkt? En waar staat die technologie anno 2018 eigenlijk? Op het MKB Ondernemerscongres spreken we vandaag met Marjolein ten Hoonte, directeur Arbeidsmarkt van Randstad en Joost Broekens, CTO van Interactive Robotics en onderzoeker aan de TU Delft. Om 16.15 uur live op ons YouTube-kanaal en natuurlijk op RTL Z

Griezelig
Robot
Griezelig echte robot Sophia krijgt Saoedisch staatsburgerschap

Toch verwacht bijna driekwart van de respondenten dat zijn of haar huidige werkgever over tien jaar nog bestaat. Maar dan moeten bedrijven zich wel weten om te vormen tot IT-bedrijf. 

Op dat vlak liggen dan ook kansen voor werkzoekenden. Er verdwijnen banen, maar er komen ook banen bij, vooral op het gebied van programmeren en databeheer.

In
Robot
In deze Japanse bar wordt je koffie gemaakt door een robot