Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Carrière

Aantal banen groeit, maar werkloosheid blijft: 'Oplossing komt niet vanzelf'

30 oktober 2018 09:01 Aangepast: 30 oktober 2018 10:23
Onder meer in de bouw zoeken werkgevers lang naar personeel. Beeld © ANP

Werkgevers in de zorg, bouw, ICT en transport zullen volgend jaar moeite blijven houden met het vinden van voldoende en geschikt personeel. De krapte op de arbeidsmarkt neemt volgend jaar toe, verwacht uitkeringsinstantie UWV.

Vooral in de genoemde sectoren blijft het aantal moeilijk vervulbare vacatures hoog. Werkgevers moeten met een loep zoeken naar elektriciens, gespecialiseerde verpleegkundigen en vrachtwagenchauffeurs. Dat concludeert het UWV in een raming over de regionale arbeidsmarkt. 

8,4 miljoen banen in 2019

Het aantal banen in Nederland stijgt volgend jaar naar 8,4 miljoen. Dat komt neer op een stijging van 1,4 procent ten opzichte van dit jaar. 

De banengroei zal volgens het UWV het grootst zijn in Amsterdam (2,5 procent), Midden-Brabant (2,1 procent) en Holland Rijnland en Flevoland (1,9 procent). In Limburg, Drenthe en Flevoland is de groei kleiner (0,3 - 0,6 procent), verwacht de uitkeringsinstantie. Ook dit jaar groeide het aantal vacatures op veel plekken, zoals te zien is op deze kaart.

Meer vacatures in 2018

Ondanks de groei van het aantal banen en de krapte op de arbeidsmarkt zijn enkele honderdduizenden mensen nog altijd werkloos. "Het aanbod van werkzoekenden valt niet altijd een-op-een te matchen met de vraag van werkgevers", zegt het UWV daarover. 

Juist nu mensen aan het werk helpen

Hoofd arbeidsmarktinformatie bij het UWV Rob Witjes pleit daarom voor creativiteit en flexibiliteit. "In slechte economische tijden zijn er minder kansen. We weten niet wanneer er een dip komt. Daarom moeten we juist nu samenwerken om mensen die langs de kant staan aan het werk te helpen", zegt hij. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Een derde werknemers overweegt ontslag om stress door personeelsgebrek

Volgens Witjes moeten werkgevers bereid zijn hun eisenpakket aan te passen. Sollicitanten zouden bijvoorbeeld intern opgeleid kunnen worden. In de transport wordt daar al volop gebruik van gemaakt

Breed oriënteren 

Werkzoekenden moeten zich breed oriënteren, adviseert Witjes. Iemand met een achtergrond in de administratie zou ook in de zorg kunnen werken, of in het onderwijs of transport.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van