Personal finance

Geld besparen? Dit zijn de goedkoopste tankstations van Nederland

26 oktober 2018 12:09 Aangepast: 29 oktober 2018 07:25
De prijsverschillen tussen pompen lopen gigantisch uiteen. Beeld © Getty

Bij welk tankstation moet je nou zijn voor de goedkoopste diesel en benzine? Het is een vraag die waarschijnlijk iedere automobilist zichzelf stelt als de tank bijna leeg is. De prijsverschillen zijn namelijk groot.

De kans is aanzienlijk dat je nog nooit van hebt gehoord, maar Fieten is de allergoedkoopste van Nederland. Fieten heeft tientallen tankstations, voornamelijk in het noorden van het land, maar ook bij Arnhem en Utrecht zit een vestiging.

Fieten

Een liter Euro95 kost er gemiddeld 1,61 euro, blijkt uit gegevens van brandstofpas Travelcard. Die deelt zijn enorme hoeveelheid tankdata van duizenden leaserijders ook met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het is bijna 0,18 euro onder de landelijke adviesprijs.

Bij een aantal pompen is ook BlueOne te krijgen. Dat is benzine met een grotere hoeveelheid bio-ethanol. Het scheelt je nog eens 0,01 of 0,02 euro per liter. Dieselrijders tanken ook het goedkoopst bij Fieten. Een litertje B7, zoals we diesel nu moeten noemen, kost er gemiddeld 1,32 euro.

Miniatuurvoorbeeld
Auto's

ANWB: elektrisch rijden 10 procent duurder dan op benzine

Onbemande pompen

Een groot deel van hun tankstations zijn alleen onbemand. Dat onbemande tankstations goedkoper zijn is ook te zien als we kijken naar de andere goedkope pompen. Onder meer Firezone, het goedkope merk van Texaco, het relatief kleine Amigo en de onbemande BP-stations horen ook tot de goedkopere merken.

Terwijl Fieten fier voorop loopt met goedkope brandstofprijzen, zijn de verschillen bij de andere onbemande stations klein. Het grootste verschil zit er tussen de onbemande BP en de onbemande Avia, die meteen het duurste is. Het gaat dan om een verschil van bijna 0,015 euro bij benzine en 0,025 euro bij diesel.

Bemande pompen: Texaco het duurst

Kijken we naar de bemande pompen, dan is het Texaco voor zowel benzine (1,718 euro) als diesel (1,421 euro) het duurste. BP krijgt een eervolle een-na-duurste plek op de lijst. Het verschil bij BP tussen bemande en onbemande pompen is groot: zo’n 0,07 euro per liter.

Verhaal gaat verder onder video

Brandstofprijzen dalen

Overigens zijn de benzineprijzen afgelopen maand gedaald. In augustus en september betaalden we nog gemiddeld 1,68 euro voor een liter Euro95, afgelopen maandag was dat 1,64 euro, aldus het CBS.

Diesel is wel in prijs gestegen in diezelfde periode. Van gemiddeld 1,36 euro in de maand augustus naar 1,41 euro afgelopen maandag. De genoemde gemiddelde prijs is dus iets anders dan de adviesprijs, die vaak aan de snelweg betaald moet worden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van