Ga naar de inhoud
Carrière

Bestuursfunctie naast de studie: werkgevers zijn er dol op

(Oud-)Leden van Minerva tijdens de viering van het 200-jarig bestaan van de Leidse vereniging. Beeld © ANP

Gun studenten meer ruimte om behalve studiepunten ook levenservaring binnen te halen, bepleit minister Van Engelshoven. Koren op de molen van werkgevers, die talent onder meer selecteert op hoe zij hun tijd buiten de collegezalen hebben besteed.

Opdrachtgevers van uitzendbedrijf Randstad vinden het zeker belangrijk, vertelt woordvoerder Joost Heeroma. "Starters hebben geen werkervaring, dus het is een goede houvast om te kijken wat voor vlees je in de kuip hebt."

Minister van Engelshoven waarschuwt voor de nadruk op het zo snel mogelijk afstuderen aan universiteiten en hogescholen. "Het gaat er ook om dat je je ontwikkelt als persoon, dat je je sociale kwaliteiten ontwikkelt." 

Onderscheid maken

Ook Qompas, een recruitmentbureau dat naar eigen zeggen bemiddelt tussen afgestudeerden en grote bedrijven als Heineken, Shell en ASML, herkent die wens bij hun opdrachtgevers. "Wij merken dat potentiële werkgevers steeds meer inzetten op kandidaten die meer hebben gedaan dan alleen studeren", aldus directeur Boris Eustatia. "De nevenactiviteiten zijn belangrijk om je als kandidaat te onderscheiden."

"Het laat zien welke vaardigheden je hebt", beaamt Heeroma. "Ben je penningmeester geweest? Dan heb je waarschijnlijk organiserend vermogen, overzicht. Ben je een jaar in Duitsland geweest? Dan ben je waarschijnlijk avontuurlijk en flexibel." 

Pech
Lees ook:
Pech voor studenten in buitenland: lening collegegeld niet in een keer overgemaakt

Ondanks de schaarste op de arbeidsmarkt blijft extra ervaring belangrijk. Er zijn bij grote bedrijven immers altijd meer sollicitaties dan plekken, aldus Eustatia. "Als je als kandidaat met 100 anderen solliciteert vanuit dezelfde studie, dan moet je er wel uit springen."

'Niet draadkrachtig'

Er is ook kritiek op de oproep van de minister. Voornaamste punt: hoe wordt de druk - zowel financieel als qua studielast - voor studenten dan verlaagd? "Het is niet echt daadkrachtig, daar hebben wij moeite mee", zegt Carline van Breugel, voorzitter LSVb. "De bal wordt bij de universiteiten gelegd, zij moeten er maar voor zorgen."

Studenten die een bestuursjaar doen, kunnen daar weliswaar soms een beurs voor krijgen, maar veel universiteiten rekenen alsnog gewoon collegegeld. 

Prijskaartje

Dat leidt er zelfs toe dat verenigingen ondanks een groeiend aantal leden meer moeite hebben om studenten te vinden die bestuursfuncties willen doen, vertelt Iris van Noort, praeses van de Landelijke Kamer van Verenigingen. "Het is lastiger om studenten hiervoor te motiveren", zegt Van Noort. "Ze moeten een afweging maken tussen studiepunten halen of extra ontwikkeling, nu er aan ieder extra jaar dat je studeert een prijskaartje hangt." 

Ook bij Randstad zien ze dat het 'een tandje ingewikkelder is geworden', sinds de invoering van het sociale leenstelsel. "Er ligt nu meer druk om vaart te maken", zegt Heeroma. 

Valkuilen leren kennen

En dat terwijl een bestuursfunctie juist heel leerzaam kan zijn. "Een studentenvereniging is vergelijkbaar met een bedrijf, je staat aan het hoofd van 500 tot 2500 studenten en moet een beleidsplan schrijven, uitvoeren en evalueren", zegt Van Noort. "Vanwege de intensieve samenwerkingen leer je ook je sterke punten en valkuilen."

Uiteraard zijn er ook andere manieren om ervaring op te doen, erkent Van Noort. Maar tijdens een stage zal je daar niet zo snel kansen voor krijgen, voegt ze toe.

Van Breugel van de LSVb gaat nog een stap verder: "Ik heb het meeste geleerd van de bestuursfuncties die ik naast mijn studies kon doen. Studeren draait om individuele prestaties, in het bedrijfsleven moet je ook kunnen samenwerken", zegt ze. Dat samenwerken leer je toch echt buiten de collegezalen. "De beste student zijn met de beste cijfers is toch iets anders dan de beste werknemer."

Waarom de boze studenten nu wél een punt hebben