Ga naar de inhoud
Carrière

Meer zzp'ers in de zorg: 'Logisch met zulke slechte arbeidsvoorwaarden'

Beeld © ANP

Verpleegkundigen en andere verzorgenden werken vaker als zzp'er, in plaats van in loondienst. Als zelfstandige zonder personeel hebben ze meer vrijheid. Ziekenhuizen maken zich zorgen, maar werkgevers hebben 'boter op hun hoofd', zegt de vakbond.

In 2013 stonden zo'n 60.000 eenpitters in de zorg ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Dit jaar staat de teller al op 96.000.

Alleen al in de eerste negen maanden van dit jaar schreven zo'n 10.000 mensen zich in als zorg-zzp'er bij de KvK, 20 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel die de Volkskrant opvroeg.

Krapte op arbeidsmarkt

Het gaat dan om fulltime zorg-zzp'ers. Bovenop die 96.000 zijn er nog zo'n 30.000 freelancers die parttime ondernemen, volgens de KvK. De zorg-zzp'ers hebben als ondernemer meer vrijheid, hoeven minder administratieve klusjes te doen en kunnen meer verdienen door de krapte op de arbeidsmarkt.   

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) vindt de ontwikkeling 'niet leuk'. "Hierdoor wordt de werkdruk voor de collega's die zzp'ers achterlaten alleen maar hoger. En ze benadelen werknemers in loondienst die wél bereid zijn om lastige diensten te draaien", zegt een woordvoerder van de ziekenhuiskoepel.

Volgens woordvoerder Karin Weert van vakbond NU'91 hebben werkgevers 'boter op hun hoofd'. "Er wordt wel heel makkelijk een zondebok van de verpleegkundige gemaakt", reageert ze tegenover RTL Z. 

'Leuk om verschillende dingen te doen'

Met slechte arbeidsvoorwaarden jagen werkgevers hun verpleegkundigen naar het zzp-schap, analyseert Weert. "Als je geen goede afspraken wilt maken over salaris en roostering is het logisch dat mensen kiezen voor de flexibiliteit die je hebt als zzp'er." 

Vrijheid was ook voor verpleegkundige Mirjam Kraaijeveld (29) een reden om begin dit jaar voor het ondernemerschap te kiezen. Niet vanwege werkdruk, maar vanwege het gemak waarmee je verschillende werkgevers en afdelingen kunt 'uitproberen'. Nu werkt ze vooral op de kraamafdeling van een ziekenhuis, maar of dat zo blijft? "Dat weet ik nog niet. Ik vind het leuk om verschillende dingen te doen", vertelt ze. 

Lastige nachtdiensten omzeilen of de kerstdagen lekker vrij kunnen houden, waren voor haar geen doorslaggevende reden. Kraaijeveld: "Ik vind niet dat je als zzp'er kunt zeggen: ik ben alleen beschikbaar van maandag tot vrijdag van acht tot vijf. Je werkt in een team, je moet rekening houden met elkaar."

'Dure zzp'ers jagen zorgkosten op'

Ziekenhuizen worden volgens de NVZ door de inhuur van dure zzp'ers op hoge kosten gejaagd. Die hoge loonkosten, als gevolg van een personeelstekort, hebben bij het MC Slotervaart en de IJsselmeerziekenhuizen naar eigen zeggen geleid tot de huidige financiële problemen. 

Slotervaartziekenhuis
Bankroet
Slotervaartziekenhuis definitief dicht, patiënten moeten weg

Mariska Tichem van MC Slotervaart zei dinsdag bijvoorbeeld dat op hun specialistische afdelingen (zoals IC en spoedeisende hulp) 50 procent van het personeel inhuur is. Volgens Karin Weert van NU'91 is dat uitzonderlijk.  

De beide zorginstellingen, die van dezelfde eigenaar zijn, zijn vandaag officieel failliet verklaard. 

Bron: RTL Z / Sam Trompert / ANP
Meer over