Ga naar de inhoud
Personal finance

Pech voor studenten in buitenland: lening collegegeld niet in een keer overgemaakt

Ingrid van Engelshoven (D66), minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Beeld © ANP

Een langgekoesterde wens van studenten gaat niet in vervulling. Het wordt niet mogelijk om de collegegeldlening in een keer over te laten maken naar de rekening van studenten die in het buitenland studeren.

Minister Van Engelshoven vindt het risico op fraude te groot en de kosten daarop te controleren te groot, schrijft ze aan de Tweede Kamer

Onder meer studentenvakbond LSVb lobbyt al jaren voor de mogelijkheid om het bedrag dat studenten kunnen lenen om hun collegegeld van te betalen, in een keer over te kunnen laten maken.

In één keer

Voor studenten in het buitenland waar het collegegeld soms in z'n geheel aan het begin van het collegejaar overgemaakt moet worden, kan dat een uitkomst zijn. De lening wordt door DUO, de instantie die de studiefinanciering regelt, nu in maandelijkse termijnen overgemaakt.  

En dat verandert niet, meldt Van Engelshoven. De kosten om het in één keer overmaken mogelijk te maken wegen niet op tegen mogelijke voordelen. Als die er al zijn, want dat is moeilijk in te schatten volgens Van Engelshoven.

Zo'n 10.000 euro

In totaal waren er in 2017 3400 studenten die in het buitenland studeerden en de collegegeldlening aan vroegen, meldt de minister. Maar of zij ook allemaal het hele bedrag, dat maximaal zo’n 10.000 per collegejaar is, in een keer zouden willen hebben, is niet in te schatten.

Ook is volgens haar niet duidelijk of studenten hun buitenlandse studie afblazen omdat ze de collegegeldlening alleen maar per maand kunnen krijgen. 

Hoger frauderisico

Het aanpassen van het systeem van DUO om het in een keer overmaken mogelijk te maken kost al zo'n 1 miljoen. Extra controles kosten nog eens een half miljoen per jaar.

Dat is nodig omdat de hoogte van het bedrag het heel verleidelijk maakt om met een nepinschrijving snel 10.000 te verdonkeremanen. Die fraude zou nog eens een half miljoen schade opleveren, schat de minister.