Ga naar de inhoud
Carrière

Bedrijven azen op studenten, diploma niet noodzakelijk

Beeld © ANP

In de zoektocht naar gespecialiseerd personeel grijpen werkgevers soms naar paardenmiddelen. Zelfs zonder diploma willen bedrijven studenten met een technische of economische opleiding alvast aan zich binden. 

Student Technische Bedrijfskunde Erwin de Jong kreeg tot nu toe 'een stuk of zes aanbiedingen' voor banen via LinkedIn. En bij een bijbaan afgelopen zomer zou hij zo een vaste baan op niveau kunnen krijgen Hij zit in de laatste fase van zijn hbo-opleiding aan de NHL Stenden in Leeuwarden.

Alle opties open houden

"Een keer ben ik op een kennismakingsgesprek geweest, bij een detacheringsbureau waar ze mij alvast wilden leren kennen voor kansen na de opleiding", vertelt hij. Die zijn er genoeg, merkte hij in dat gesprek. Daarom houdt hij alle opties voorlopig nog even open.

Ook student Aviation Operations aan Hogeschool van Amsterdam Mohammed Al-Hasani wordt geregeld benaderd. Hij heeft nog geen 'ja' gezegd tegen een bod, maar praten kan altijd. "Ik ben wel langs een aantal bedrijven gegaan om even kennis te maken. Meestal eindig ik met dat ik eerst wil afstuderen en daarna pas een beslissing wil maken."

Salarissen
Arbeidsmarkt
Salarissen stijgen, baankansen nemen toe: met deze hbo-studies verdien je het meest

Recruitmentbedrijf Walters People merkt dat studenten steeds vaker uit de collegebanken geplukt worden. Op verzoek van BNR maakte de recruiter een analyse op basis van zijn eigen ervaringen. 

Scriptie nog afronden

Directeur Jose Bokhorst, van Walters People, schat dat zo'n een op de drie starters die zij spreekt op zijn minst nog een scriptie moet afronden. Terwijl een paar jaar geleden veel afgestudeerden nog echt moesten zoeken naar een baan, of wat langer bleven plakken bij het studentenbijbaantje in de horeca.

Directielid Stef van den Broek van Hays, een ander recruitmentbedrijf, herkent de trend. "Op TU’s en hogescholen worden met name de mensen met een technische of bedrijfseconomische opleiding vroeg benaderd. Vaak al in hun tweede of derde jaar. Via stage- en leerplaatsen, sollicitatietrainingen, banenbeurzen wordt er al in vroeg stadium contact gelegd en daarna wordt er niet meer losgelaten", laat hij weten.  

Geslaagd,
Arbeidsmarkt
Geslaagd, maar nu? Met deze studies verdien je het meeste geld

Studenten vinden sneller werk

Harde cijfers over het aantal niet-afgestudeerden met een baan ontbreken, maar uit het jaarlijkse onderzoek Studie en Werk, van SEO en Elsevier Weekblad, bleek dit jaar dat studenten gemiddeld sneller een baan vinden en minder lang wachten op een vast contract. 

Bij Walters People maken recruiters naar eigen zeggen 'opvallende dingen' mee. Een hbo'er met een financiële studie mag bijvoorbeeld zijn studie afmaken terwijl hij steeds meer uren in de week gaat werken. Nu 24, straks 32 of 40. 

Of een starter die HBO Bedrijfseconomie afrondde die meteen een contract voor onbepaalde tijd kreeg, inclusief auto van de zaak. Startsalaris: 40.000 euro. Niet gek, voor een eerste stap op de arbeidsmarkt. 

Specialistische studies 

Vooral studenten met een economische, IT-, of technische achtergrond zijn gewild. Bij bijvoorbeeld de TU Delft en de Erasmus Universiteit Rotterdam merken ze de belangstelling van werkgevers voor hun studenten, nog voor hun bul is uitgereikt. 

"Dat is al decennialang het geval", zegt Michel van Baal van de TU Delft. Het gaat dan om specialistische studies: er is veel vraag, maar een beperkt aantal studenten. "Bijvoorbeeld bij Maritieme technologie, of Lucht- en Ruimtevaarttechniek." 

'Wie heeft het beste bod?'

Ronald de Groot, van de economiefaculteit in Rotterdam, had laatst een grote bank uit de Londense city aan de lijn. Beteuterd, want er was voor haar geen plaats meer in het programma van de carrièretrip die een economische studievereniging naar Londen zou maken. "Of ik nog iets voor hen kon doen. Tja, daar gaan die studieverenigingen zelf over", aldus De Groot.

Studenten als Erwin de Jong en Mohammed Al-Hasani blijven er nuchter onder. Al-Hasani twijfelt nog of hij meteen na zijn afstuderen wil werken, of nog een master gaat doen. "Eerst alle mogelijkheden inventariseren en begin volgend jaar maar eens kijken wie het beste aanbod heeft", besluit De Jong.