Het blok is defect of ontbreekt. De inhoud ontbreekt misschien of u moet wellicht de oorspronkelijke module inschakelen.
Personal finance

Havenstad in de lift: Rotterdamse huizenprijzen stijgen het hardst

22 oktober 2018 15:24 Aangepast: 22 oktober 2018 16:01
Uitzicht over Rotterdam vanaf de Euromast. Beeld © Getty

Rotterdam is op dit moment de populairste stad van 'de grote vier'. Althans, als we kijken naar de stijging van huizenprijzen. Huizen werden daar in een jaar tijd bijna 16 procent duurder. Toch is wonen in Rotterdam nog altijd relatief goedkoop.

Amsterdam mag dan veruit de duurste stad van Nederland zijn, Rotterdam is al een poosje aan een inhaalrace bezig. Voor het derde kwartaal op rij stijgen de huizenprijzen in Rotterdam (+15,8%) harder dan in Amsterdam (+13,1%), Den Haag (+12,8%) en Utrecht (+11,6%), blijkt uit onderzoek van het CBS en Kadaster.

De rest van Nederland is duurder

Toch is wonen in Rotterdam nog steeds goedkoop, vergeleken met de rest van de grote steden en zelfs vergeleken met het landelijk gemiddelde. Een gemiddelde koopwoning kost in Rotterdam ruim 268.000 euro. Dat is ongeveer 25.000 euro minder dan de gemiddelde landelijke woningprijs.

'Laatste jongetje van de klas'

De Rotterdamse makelaars zijn blij dat hun stad in de lift zit. "Rotterdam is lang het laatste jongetje van de klas geweest. We zijn nog steeds niet de duurste stad van Nederland, maar maken een aardige inhaalslag. Dat was hard nodig", zegt voorzitter Roderick Klarenbeek van de Rotterdamse Vereniging van Makelaars.

Het verschil tussen Rotterdam en Amsterdam is niet alleen een netnummer en twee Eredivisiepunten, maar ook ruim 200.000 euro per huis. De verschillen tussen beide steden lopen dan wel langzaam terug, sinds de crisis zijn de huizenprijzen gigantisch uit elkaar gegroeid.

Amsterdamse expats trekken naar Rotterdam

De Amsterdamse woningmarktgekte jaagt kopers naar Rotterdam, ziet Klarenbeek. Het zijn mensen, ook expats, die in Amsterdam werken, maar in Rotterdam naar een huis zoeken. "Ze willen wel in een straal van tien minuten fietsen van het nieuwe centraal station wonen."

Daar, binnen de centrumring, zijn de huizen het duurst. Duurder dan in Den Haag en Utrecht. Dat Rotterdam relatief goedkoop is, komt nog altijd door het arme Rotterdam Zuid. "Maar de markt aan de noordkant is zo hard gegaan, dat mensen denken: Misschien toch eens aan de andere kant van het water gaan kijken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van