Personal finance

Dit is het goedkoopste woonhuis van Nederland

18 oktober 2018 13:33 Aangepast: 22 oktober 2018 14:42
Beeld © Funda

Wie een koophuis zoekt in het westen van Nederland kent de frustratie: het aanbod is beperkt, de schaarse huizen die te koop staan zijn rap weg en de prijzen gaan - met name in de Randstad - door het dak. Waar moet je zoeken als je een betaalbaar huis wil? 

Niet in Amsterdam. De prijzen liggen in de Randstad sowieso hoger en concurrerende kopers zijn geregeld in een biedingenstrijd verwikkeld. Daardoor betalen huizenjagers gemiddeld 5 procent meer dan de vraagprijs in de hoofdstad, becijfert het CBS vandaag

En er is haast geboden. Het Kadaster waarschuwt vanochtend dat starters boven de 35 de boot dreigen te missen, als ze voor die leeftijd nog geen koophuis hebben. 

Miniatuurvoorbeeld
Huizenjacht

35-plusser zonder koophuis dreigt de boot op woningmarkt te missen

Locatie, locatie, locatie

Maar, als je je locatie-eisen bijstelt kun je heus wel eigenaar worden van een huis dat je onder de vraagprijs hebt gekocht. In delen van de provincie Groningen bijvoorbeeld, of Zeeland. Denk eens aan het pittoreske Kloosterzande.

In dat ongeveer vierhonderd zielen tellende dorpje in de Zeeuwse gemeente Hulst staat misschien wel de goedkoopste woning van Nederland te koop. In elk geval wordt er geen goedkoper woonhuis aangeboden op huizenzoeksite Funda.nl, bevestigt een woordvoerder.

Voor 60.000 euro is onderstaande 'knusse dijkwoning' van jou. Maar, 'de woning dient wel aangepast te worden naar de maatstaven van deze tijd'. 

Het goedkoopste woonhuis van Nederland. Het goedkoopste woonhuis van Nederland.

Gebruiksrecht

Het huis in kwestie staat inmiddels zo'n acht maanden te koop. Maar de staat van het onderhoud is niet de grootste complicerende factor. Wie dit huis koopt, krijgt de huidige bewoners erbij. Die hebben het zogenoemde 'gebruiksrecht' gekregen van de huidige eigenaar. 

Het echtpaar mag daar gratis blijven wonen zolang als ze willen, of tot hun overlijden. Of een eventuele koper wel iets kan bouwen op de omliggende grond is onduidelijk. Ook een indicatie van de tijd die het kan duren voordat een koper in het huis kan gaan wonen is niet te geven. De verkopend makelaar kon of wilde dat niet toelichten.  

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van