Ga naar de inhoud
Personal finance

35-plusser zonder koophuis dreigt de boot op woningmarkt te missen

Vooral in gemeenten in Noord-Holland staan de duurst verkochte huizen. Beeld © ANP

Wie zijn eerste huis niet voor z'n 35e gekocht heeft dreigt de boot te missen. "De koopwoningmarkt is als het ware een rijdende trein geworden waar je op tijd op moet springen." Die waarschuwing komt van het Kadaster in een rapport over starters op de woningmarkt dat vandaag verschijnt. 

Starters op de woningmarkt vormen een steeds kleinere groep. Zij leggen het af tegen doorstromers en andere kopers die de financiering makkelijker rond krijgen, zoals beleggers. 

Minder lenen, meer aflossen

Dat het voor starters moeilijker is geworden een huis te kopen is bekend. De regels voor het afsluiten van een hypotheek zijn sinds 2013 strenger geworden. Je kunt minder lenen en moet eerder aflossen. Kopers moeten dus eigen geld kunnen inleggen, bijvoorbeeld spaargeld of de overwaarde van een ander huis. 

Sparen kost tijd en financiële ruimte. Die moet je wel hebben. De groep 20- tot 25-jarigen heeft vooral het eerste niet: zij hebben nog weinig tijd gehad om te sparen. Maar starters van 35 jaar en ouder ontbreekt het vooral aan financiële ruimte, vermoedt het Kadaster. 35+'ers betalen hoge huren in de particuliere huursector, waardoor ze minder kunnen sparen.

35+'ers vissen achter het net

Uit de statistieken blijkt dat vooral 25- tot 30-jarigen flink profiteren van herstel van de woningmarkt. Het aandeel 35+'ers is, net als dat van 20- tot 25-jarigen, gedaald. Volgens woningmarktexpert Paul de Vries van het Kadaster ligt dat voor een deel aan de woonwensen van deze leeftijdscategorie.

"Op die leeftijd hebben mensen behoefte aan een wat groter huis, bijvoorbeeld vanwege een gezin. Maar deze groep koopstarters moet dan concurreren met leeftijdsgenoten die doorstromen", zegt hij tegen RTL Z. Die koopconcurrenten lenen nog tegen de gunstiger hypotheekvoorwaarden van voor 2013 of kunnen wel overwaarde inleggen. 

Dit
Huizenjacht
Dit is het goedkoopste woonhuis van Nederland

Gemiddelde leeftijd huizenkoper stijgt

De gemiddelde leeftijd een huizenkoper is zo'n 10 jaar gestegen, naar zo'n 40 jaar. De leeftijd van starters is stabiel gebleven, sinds de crisis. Nog steeds ligt die rond de 30 jaar. 

Dat huizenkopers ouder worden komt met name door de doorstromers, mensen die een eerder koophuis verkopen en in een nieuw huis gaan wonen. 

Beleggers: ramp of zegen voor de huizenmarkt?

09:45