Ga naar de inhoud
Personal finance

Hogere spaarrente? Gebruik je creditcard als spaarrekening

Uitgeven of sparen? Het kan allebei met een creditcard. Beeld © Getty

Met een creditcard kun je op de pof leven. Maar het kan ook precies andersom: geld sparen met diezelfde creditcard. Het levert je op dit moment een fors hoger rendement op dan sparen op je spaarrekening. Helaas werkt het trucje niet bij alle creditcards.

Weinig mensen weten dat je geld kunt storten op je creditcard. Dat kan handig zijn als je bijvoorbeeld eenmalig je limiet wilt verhogen. Bijvoorbeeld als je een verre reis gaat maken of als de autoverhuurmaatschappij een flinke borg wil inhouden.

Spaarrente

Het voordeel van geld storten op je creditcard is dat je je kosten al vooraf hebt betaald en dus niet achteraf verrast wordt met een afschrijving of factuur. Nog handiger: bij een groot aantal creditcards krijg je zelfs spaarrente over de centen die je naar je creditcard hebt overgemaakt.

Creditcardbedrijf ICS geeft op dit moment een spaarrente van 0,15 procent op jaarbasis, als je minimaal 500 euro spaargeld op je creditcard hebt staan. Ter vergelijking: bij ABN Amro, ING en Rabobank krijg je op dit moment maar 0,03 procent rendement op je spaargeld. "Er wordt dan ook veel gebruik van gemaakt", zegt ICS-woordvoerder Roland Kroes.

Hoe
Lees ook:
Hoe je makkelijker meer kunt sparen

ABN Amro

Het gaat in dit geval om de meeste creditcards van Visa, ABN Amro, de ANWB, het Wereld Natuur Fonds en de Bijenkorf. De creditcards van de SNS Bank en de ASN Bank vallen buiten deze regeling.

"Het is niet overal hetzelfde, omdat we afspraken hebben gemaakt met andere partijen", aldus Kroes. Je kunt je voorstellen dat banken als SNS niet graag concurreren met hun eigen spaarrekening. Overigens is de huidige spaarrente bij SNS 0,15 procent.

Rabobank en ING doen niet mee

Ook ING en Rabobank geven creditcards uit waar je geld op kunt storten. Maar deze banken geven geen spaarrente over dat bedrag.

Op de creditcards van het bedrijf Qander, dat kaarten uitgeeft voor Hudson's Bay en Knab, kan helemaal geen geld gestort worden om de limiet te verhogen. "We bieden alleen krediet aan, geen spaaroplossingen", laat het bedrijf weten.

Creditcard kost geld

Is het verstandig om meteen zo'n creditcard aan te vragen als vervanging voor je spaarrekening? Dat ligt eraan hoeveel geld je gaat sparen en hoeveel rendement dat oplevert. Een creditcard is namelijk niet gratis.

Zo kost de goedkoopste creditcard bij ABN Amro 22,42 euro per jaar. Om 'winst' te maken, moet je een jaar lang minimaal 15.000 euro op je creditcardrekening zetten.

ANWB-leden hebben het iets gemakkelijker. Hun kaart kost 16,50 euro per jaar, waardoor je al een positief rendement hebt bij een gespaard vermogen boven de 11.000 euro.

Overigens valt sparen met je creditcard onder het depositogarantiestelsel. Mocht de bank of ICS omvallen, dan krijg je je spaargeld tot 100.000 euro vergoed.

Nibud

Hoe slim sparen met een creditcard ook is, het Nibud waarschuwt voor de risico's van de creditcard. De spaarrente staat niet in verhouding tot de rente van 14 proent die aan de andere kant betaald moet worden. Je creditcardrekening gespreid betalen is dan ook een duur grapje. "Hou goed in de gaten wat je doet met je creditcard en betaal alles tijdig terug", zegt woordvoerder Karin Radstaak.

De spaarrente is zo laag, dat je 2311 jaar moet wachten voor je spaargeld verdubbeld is.

04:16