Ga naar de inhoud
Personal finance

Opgepast: kleine pensioenen afgepakt op 1 januari (en dat scheelt een biertje)

Pensioentjes opgebouwd in je studententijd kunnen vervallen. Beeld © Getty

In een ver verleden bijgebeund als student en daarmee een piepklein pensioentje opgebouwd? Als je niets doet ben je dat pensioen kwijt. Het gaat om maximaal 2 euro per jaar. Maar hé, je hebt daar wel ooit voor gewerkt!

Pensioenfondsen zijn niet zo blij dat ze ieder jaar de administratie bij moeten houden van mensen met heel kleine pensioenen. Dit zijn pensioenen die na je 67ste maximaal 2 euro bruto per jaar uitkeren. De administratiekosten zijn relatief hoog vergeleken met de waarde van het pensioen.

Trek zelf aan de bel (en doe dat snel)

Pensioenfondsen zijn dan ook graag verlost van deze pensioentjes. Ze proberen de eigenaren nu nog over te halen om het pensioen af te kopen. Dit houdt in dat je eenmalig een bedrag krijgt (meestal een paar tientjes) zodat je later geen recht meer hebt op dat pensioen.

Vanaf 1 januari 2019 mag dat niet meer. Wie nog recht wil hebben op zijn kleine pensioen en niets hoort van zijn fonds, moet voor die datum zelf even aan de bel trekken. Je kan er dan voor kiezen om het pensioen alsnog af te kopen of om het over te dragen aan je huidige pensioenfonds. Die 2 euro per jaar worden dan in je grote pensioenpot gestopt.

Ben je te laat, dan wordt je pensioentje geschrapt. Om te checken of je inderdaad zo'n pensioentje hebt, moet je inloggen op Mijnpensioenoverzicht.nl. Daar staan alle pensioenfondsen waar je ooit bij hebt ingelegd onder elkaar.

Nibud
Pensioen
Nibud wil automatisch opbouwen pensioen voor iedereen, ook zzp'ers

Nog meer veranderingen

Ook voor andere pensioenen verandert er op 1 januari het een en ander. Het gaat dan om kleine pensioenen, tussen de 2 euro en 474,11 euro per jaar. Die worden niet geschrapt, maar worden straks in de meeste gevallen overgeheveld naar het pensioenfonds waar je nu pensioen opbouwt.

Dat is handig voor de pensioenfondsen en voor werknemers. Die hebben dan al hun pensioengeld op één plek. Overigens zijn pensioenfondsen niet verplicht de kleine pensioenen over te hevelen, zegt Gert Kloosterboer, woordvoerder van de overkoepelende Pensioenfederatie.

Dat geld ben je overigens niet kwijt, zegt hij geruststellend. Pensioenen boven de 2 euro die niet automatisch worden overgeheveld, blijven gewoon bestaan.

Tonia (69) bouwde nauwelijks pensioen op en is nu noodgedwongen taxichauffeur.

03:59