Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Life

Droomhuis: je eigen stek, maar wel met roomservice en bellboy

17 oktober 2018 08:55 Aangepast: 17 oktober 2018 11:50
Een appartement in Australië. Beeld © One Bangaroo Crown Residences

Een paar nachten in een luxehotel: wie houdt er niet van? Maar je eigen plek hebben is ook wel prettig, merk je bij thuiskomst. Kun je die twee dingen combineren? Luxehotelketens zetten daarom in op 'branded residences': appartementen om te wonen, met de service die bij een hotel hoort.

Het Britse vastgoedbedrijf Knight Frank onderzocht de opmars van dergelijke 'hotelwoningen'. In 90 jaar tijd is de sector gegroeid, van 1 aanbieder in 1927, naar meer dan 400 anno 2018. Je vindt dit soort woningen in wereldsteden als Sydney, Londen, Dubai en New York.

Europa loopt wel een beetje achter. "In Nederland heb je dit niet", weet Guido Verschoor van horeca-adviesbureau Van Spronsen en Partners. Wij zijn iets te bescheiden voor zo'n overdosis aan weelde en opulentie, denkt hij. "De meeste Nederlanders halen liever hun eigen koffer uit de auto." Ook is het klimaat elders geschikter.    

Klassieke etage voor miljoenen dollars

Het eerste hotel dat appartementen te koop aanbood was het Sherry-Netherland Hotel in New York. Nog steeds kun je daar een klassiek ingerichte etage kopen, voor enkele miljoenen dollars.

Te koop, in het Sherry-Netherland. Te koop, in het Sherry-Netherland.

Daarvoor kun je wonen, met de service die bij zo'n luxehotel hoort: valet parking, schoonmakers die dagelijks langskomen, een opgemaakt bed en een portier die je vriendelijk gedag zegt, ook als je midden in de nacht thuiskomt.    

Marriott: 70 procent meer hotelwoningen

De groei van het aantal hotelwoningen is vooral iets van de laatste tijd. De mondiale hotelketen Marriott International, bijvoorbeeld, maakte vorige maand bekend de komende vijf jaar 70 procent meer hotelwoningen op de markt te brengen.

Naast de bestaande 90 branded residences moeten er de komende jaren nog eens 60 projecten geopend worden. In totaal is de keten dan in 40 landen actief. Voornaamste reden van de uitbreiding: de markt vraagt erom.     

Miniatuurvoorbeeld
Duur

Hou je van luxe spulletjes? Heel normaal, dat is de natuur

Volgens cijferaars van Knight Frank gaat die groei gelijk op met het aantal superrijken. Sinds 2012 zijn er 18 procent meer ultra-vermogenden, met meer dan 50 miljoen dollar (43 miljoen euro) bij gekomen. Dat zijn de potentiële bewoners van dergelijke appartementen. 

Minder afhankelijk van seizoenen

Voor hotels is het lucratief om dit soort woningen aan te bieden. De verkoop van enkele luxepenthouses kan een deel van de ontwikkeling van een groot hotelproject bekostigen, stelt Knight Frank. Guido Verschoor bevestigt die analyse.

Eenmaal open is het hotel minder afhankelijk van de seizoenen, qua bezetting en personeelsinzet, staat in het onderzoeksrapport.

Voor bewoners laten de voordelen zich het beste samenvatten als: het is wel makkelijk, en als je het geld toch hebt, waarom niet?

Miniatuurvoorbeeld
Woningmarkt

Huizenprijzen beginnen te dalen in wereldsteden: volgt Amsterdam?

Binnenkort in Nederland?

Zien we binnenkort ook dit soort concepten opdoemen in ons eigen land? Waarschijnlijk niet. 

"Er is vanwege de hotelstop zo'n tekort aan hotelkamers in de Randstad dat het waarschijnlijk lucratiever is om meer kamers te bouwen dan appartementen", vermoedt makelaar Marianne Joanknecht van Sotheby's International Realty, dat zich richt op vastgoed in het hogere segment. 

Verschoor ziet kansen voor Europese hotelwoningen in Londen, Parijs en 'misschien Milaan'. "In Oost-Europa zie je ook wel dit soort projecten, die zich richten op rijke oligarchen uit Rusland."

Wie zich het hele jaar wil laten bedienen moet dus toch op reis.   

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van