Ga naar de inhoud
Personal finance

'Code rood' op woningmarkt, NVM-makelaars eisen noodplan om meer te bouwen

Beeld © ANP

Een 'nationaal woningbouwplan' moet de huizenmarkt reanimeren, want er is nu veel te weinig aanbod. Hoofddoel: minstens één miljoen huizen bouwen voor 2030. Daarvoor pleit makelaarsvereniging NVM bij de presentatie van de woningmarktcijfers van het derde kwartaal.

De Rijksoverheid moet aan de bak, want er gebeurt nu bijna niets om de toenemende woningnood tegen te gaan, vinden de makelaars. 

Er is wel een Nationale Woonagenda, maar die voldoet niet, volgens de makelaars. Al maandenlang worden er records verbroken op de woningmarkt. Een gemiddeld huis kostte het vorige kwartaal 292.000 euro. Bij nieuwbouwwoningen is dat zelfs 355.000 euro. Ruim 10 procent meer dan een jaar geleden.

Het zijn prijzen waar starters niet tegenop gewassen zijn. Dat zal de komende jaren niet anders zijn. Het aantal verkochte woningen daalde met 12 procent. Ook dat baart de branchevereniging van makelaars zorgen. Als het aanbod daalt, daalt ook de hoeveelheid werk voor makelaars. 

Aanpakken. Nu.

De prijsstijgingen en verkoopdalingen zijn het gevolg van een enorm tekort aan woningen. Volgens de NVM is er maar één oplossing: bijbouwen. De tijd van 'micro-oplossingen', zoals noodwoningen, is voorbij, zegt de makelaarsvereniging. 

De NVM betwijfelt of de doelstelling om 75.000 nieuwbouwwoningen per jaar te bouwen gehaald wordt, als er niets verandert. "Een nationaal woningbouwplan met een strakke regie van het Rijk", is volgens NVM-voorzitter Ger Jaarsma de enige oplossing.

Lokale overheden, woningcorporaties en marktpartijen werken elkaar nu te vaak tegen, stellen de makelaars. Bovendien kampt de bouwsector met personeelstekorten, agendeerde branchevereniging Bouwend Nederland eerder. Ook in de meest recente editie van de RTL Z Huizenindex waarschuwde hoogleraar Peter Boelhouwer (TU Delft) voor de achterblijvende bouw. 

RTL
Woningmarkt
RTL Z Huizenindex: Hebben starters nog iets te zoeken op de huizenmarkt?

Noord-Holland spant de kroon

In de Randstad is de krapte het meest nijpend. In Haarlem bijvoorbeeld betaal je 20 procent meer voor je woning dan een jaar geleden. En uiteraard is in Amsterdam en Alkmaar ook de prijs flink gestegen. Waterland, dat is het gebied ten noorden van Amsterdam, maakt het Noord-Hollandse rijtje van flinke stijgers compleet met 15,7 procent.

In heel Nederland is er maar één regio waar de prijzen zijn gedaald. De NVM-regio Den Helder/Texel ziet een prijsdaling van 2,1 procent. Het betekent dat in rest van Nederland, dus ook in Drenthe, Limburg en Groningen, de huizenprijzen zijn gestegen. Voor de NVM is het duidelijk: de woningnood is geen Randstedelijk probleem meer.

Markt drooggekookt

Wie nu nog een huis zoekt, heeft weinig keuze. Het woningaanbod is namelijk in een jaar tijd ruim 30 procent gedaald. Halverwege het derde kwartaal stonden er 44.300 woningen te koop. Als je een huis wil verkopen is het daarentegen fantastisch nieuws. Bijna driekwart van die woningen werd binnen negentig dagen verkocht.

 

Expats en werkgevers roeren zich op de markt

En dat is waarschijnlijk niet aan starters of mensen met een middeninkomen. In een biedingenstrijd verliezen starters het van andere kopers die de financiering makkelijker en sneller rond krijgen, zoals doorstromers en beleggers. 

De NVM ziet ook dat expats zich vaker roeren op de koopmarkt. Eerder huurden zij vooral. Soms worden buitenlandse medewerkers die in Nederland in het bedrijfsleven werken geholpen door hun werkgevers, die volledige huizenblokken opkopen voor hun personeel. "Dit geeft gewone koopkandidaten het nakijken", aldus de NVM-voorzitter.