Ga naar de inhoud
Carrière

Manager die half miljoen gapte, protesteert tegen ontslag

De baas vergokte miljoenen en zijn secretaresse werd ontslagen omdat ze erover zweeg. Beeld © ANP

Een manager die bijna een half miljoen euro van zijn werkgever vergokte, is naar de rechter gestapt om te protesteren tegen zijn ontslag. De rechter achtte hem als gokverslaafde weliswaar minder toerekeningsvatbaar, maar naar zijn werk en een ontslagvergoeding kan hij fluiten.

De man was sinds 2006 in dienst als manager automatisering en financiën bij BV Sport. Dat is een verzelfstandigde gemeentedienst, die sportvoorzieningen als een zwembad en een klimhal in Leeuwarden beheert. 

Half miljoen vergokt

Vanaf november vorig jaar maakte de manager via tientallen overboekingen, bedragen over van de rekeningen van zijn werkgever. Dat geld gebruikte hij om te gokken op verschillende websites. In totaal wist hij zo 450.000 euro te stelen.

Nadat BV Sport de diefstal een half jaar later ontdekte, ontsloeg het bedrijf de man op staande voet en deed aangifte van diefstal. De man, die aanvankelijk twee weken spoorloos was, gaf zich uiteindelijk aan bij de politie. In mei veroordeelde de rechter hem tot het betalen van een schadevergoeding van 450.000 euro.

Spijt

De manager heeft spijt betuigd, en beloofd dat hij de gestolen tonnen wil terug betalen. Maar met het ontslag op staande voet ging hij niet akkoord.

Hij stapte in juni naar de rechter om zijn ontslag ongedaan te maken, blijkt uit een vandaag gedane uitspraak van de rechtbank in Leeuwarden. Als hij toch niet terug in dienst zou kunnen keren, eiste hij een transitievergoeding van 23.000 euro.

Ernstig vergrijp

De ex-manager erkent het geld te hebben gestolen en vergokt, maar volgens hem is dat geen reden voor ontslag op staande voet. Omdat hij zou lijden aan een persoonlijkheidsstoornis, depressies en een gokverslaving, zou de diefstal niet 'ernstig verwijtbaar' zijn. Ook betoogde hij dat hij zichzelf niet met het geld heeft verrijkt.

De rechter erkende dat de diefstal de manager door de gokverslaving niet volledig valt toe te rekenen. Maar omdat het vergrijp zo ernstig is, hoeft het sportbedrijf hem toch niet terug in dienst te nemen.

Ontslagvergoeding onrechtvaardig

Omdat de man niet ernstig verwijtbaar heeft gehandeld, komt hij in principe wel in aanmerking voor een transitievergoeding van 23.000 euro. Maar de rechter acht zo'n vergoeding gezien de ernst en de omvang van de diefstal echter onrechtvaardig, en wijst die eis daarom toch van de hand.

De rechter wijst er daarbij op dat het onwaarschijnlijk is dat de manager de gestolen tonnen ooit zal kunnen terugbetalen.