Wie bijna klaar is met een hbo-studie kan in zijn handjes wrijven. Zowel de hoogste als de laagste startsalarissen zijn het afgelopen jaar gestegen. Ook de werkloosheid nam af, is te zien in de Hbo Keuzegids 2019. Als vanouds zien techniekstudenten de beste startsalarissen tegemoet.
Waarschijnlijk hebben je ouders en de decaan het je altijd in de oren geknoopt: kies een studie waar je snel een baan mee kunt vinden. Goed nieuws: de werkloosheid is vergeleken met vorig jaar gedaald en zelfs studies waarvan je misschien dacht dat je er lastig mee aan de bak zou komen, doen het goed.
Opvallend: theater, dans en journalistiek
De beste banenkans heb je met een studie in de richting theater en dans. Ook journalistiek, ooit een branche waar de banen niet bepaald voor het oprapen lagen, hoort bij de top.
De kans om werkloos thuis te zitten is het grootst na de opleiding creatieve therapie. Economische studies als bestuurskunde en international business scoren net als vorig jaar slecht.
De onderzoekers keken niet alleen naar hoeveel afgestudeerden een baan vonden of kozen voor een vervolgstudie. Ook is gekeken naar de vraag naar bepaalde beroepen tot 2022. "De toekomst ziet er zonnig uit voor verpleegkunde, gezondheidsstudies en verschillende kunstdisciplines. Ook is er meer vraag naar journalisten", is te lezen in de Keuzegids.
Techniek is cashen
Een baan vinden is leuk, maar een goedbetaalde baan vinden is natuurlijk veel leuker. Net zoals vorig jaar kennen technische bedrijfskunde, voertuigentechniek, elektrotechniek en werktuigbouwkunde de hoogste startsalarissen. Vergeleken met vorig jaar zijn die startsalarissen gestegen met 100 tot 250 euro bruto per maand.
Met theater en dans vind je misschien wel snel een baan, maar de salarissen in de creatieve sector liggen laag. Ook logopedie, pedagogiek, journalistiek en basisschoolleraar betalen slecht. Toch zijn ook deze startsalarissen gestegen ten opzichte van vorig jaar.
Overigens is het gemiddelde startsalaris onderzocht, ongeacht hoeveel uur iemand per week werkt. Dat is iets anders dan een gemiddeld fulltime salaris. Een journalist komt bijvoorbeeld gemakkelijk aan het werk, maar gezien het lage startsalaris waarschijnlijk maar voor een beperkt aantal uur per week.
Privéschool
De Keuzegids Hbo kijkt niet alleen naar individuele studies, maar onderzoekt ook het niveau van de hogescholen. Ook dit jaar geldt: hoe kleiner een school, hoe beter het onderwijs. Daar zijn opvallend veel particuliere scholen te vinden.
De beste hogeschool van Nederland is de IVA, een particuliere managementopleiding uit Driebergen. Het is de enige school die vijf sterren krijgt van de onderzoekers.

Inholland knapt op
Gelukkig worden er weinig onvoldoendes uitgedeeld. Alleen de Hogeschool Utrecht, de Haagse Hogeschool, thuisstudieclub NTI en de Rotterdamse pabo Thomas More scoren lager dan een 5,5.
Een grote onderwijsinstelling, met minimaal 3500 eerstejaars studenten, staat niet meteen garant voor slecht onderwijs. Het Brabantse Avans scoort net als vorig jaar een 6,9. Zelfs Inholland, jarenlang het slechtste jongetje van de klas, haalt nét een voldoende. "De laatste tijd gaat het beter. Het opdoeken van kwakkelende lerarenopleidingen lijkt een verstandige keus."
De Keuzegids baseert zich op onder meer studentenoordelen uit onderzoek, het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt en de accreditaties van de NVAO.