Ga naar de inhoud
Personal finance

Staatssecretaris: 'Belasting voor werkende armen omlaag'

Beeld © ANP

De belasting voor mensen die werken en een laag inkomen hebben gaat omlaag. Dat benadrukt staatssecretaris Tamara van Ark (VVD), van Sociale Zaken. Ze reageert daarmee op het toenemend aantal werkende armen. Het gaat overigens om een al genomen maatregel, niet om nieuw beleid om armoede onder werkenden tegen te gaan.

Het Sociaal-Cultureel Planbureau presenteert vandaag de uitkomsten van een grondige studie naar armoede onder werkenden in Nederland. Hun conclusie: het aantal werkende armen neemt toe

Wel
Werkende armen
Wel een baan, toch arm: meer werkenden kampen met geldproblemen

Van Ark verwijst naar het Belastingplan 2019, waarin is opgenomen dat de algemene heffingskorting, een korting op de inkomstenbelasting, wordt verhoogd.

Volgend jaar komt er 184 euro bij. Tot 2021 wordt die korting verder opgehoogd naar 358 euro. Vooral lage inkomens en mensen met een uitkering moeten daarvan profiteren. 

Kwetsbare zzp'ers beter beschermen

Volgens staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid 'verdient armoede onder werkenden onze aandacht'. Naast de belastingmaatregel, die ingaat per 1 januari 2019, gaat het kabinet ook kwetsbare zzp'ers beter beschermen om zo het risico op armoede onder deze groep te beperken.

Zo is in het regeerakkoord afgesproken dat zzp'ers die drie maanden lang bij een opdrachtgever werken voor minder dan 125 procent van het minimumloon beschouwd worden als echte medewerker. Dat komt in feite neer op een minimumtarief.

Vakbond noemt ontwikkelingen 'zorgelijk' 

Vakbond FNV noemt de ontwikkelingen 'uitermate zorgelijk'. Volgens de bond is de flexibilisering doorgeslagen. "Vooral de hoge armoede onder oproepkrachten en werknemers zonder vaste uren vallen op, net als de groei van het aantal zzp'ers met een te laag uurtarief'', reageert vicevoorzitter Tuur Elzinga.

"Wat ik ook belangrijk vind, is dat mensen met een laag inkomen weten dat er gemeentelijke regelingen zijn waar ze mogelijk recht op hebben. Bijvoorbeeld Bijzondere bijstand en schuldhulpverlening, maar ook zaken als een stadspas of een kindpakket", vult Van Ark aan.

De groep werkende armen is niet goed te bereiken voor gemeenten, concludeerde het SCP in haar vandaag verschenen rapport