Ergens diep onder de glooiende akkers in Engeland is een oude mijn waar voor meer dan 1,5 miljard dollar aan wijn opgeslagen ligt. Zo’n 10.000 privéverzamelaars uit 39 landen verstoppen er hun flessen, tot de inhoud lekker genoeg is om te drinken of meer geld waard is geworden.
Het bedrijf Octavian Vaults huisvest in de Britse Wiltshire heuvels diep onder de grond op zo’n 93.000 vierkante meter - dat zijn 22 voetbalvelden - vele tientallen duizenden flessen. De grootste investeerder heeft er in zijn eentje alleen al zo'n tienduizend opgeslagen, vertelt de manager tegen Bloomberg. Daarnaast is er ook nog een opslagplaats bovengronds.
Wie afdaalt in één van de grootste opslagplaatsen voor wijn in Europa, doet dat niet in luxe, maar krijgt een gasmasker op. Daarna mogen bezoekers 157 traptreden afdalen door een slecht verlichte mijnschacht om in de oude steengroeve te komen.
Beveiliging
Daar bevindt zich de schatkamer waar de wijnpareltjes in de koele, vochtige lucht te wachten tot ze weer opgehaald worden. Het is er 13 graden, de ideale temperatuur voor opslag van wijn. Om het klimaat optimaal te houden, wordt de luchtvochtigheid op zo’n 80 procent gehouden en elk uur gecontroleerd. Filters dekken de lampen af om zoveel mogelijk ultraviolette straling te verminderen.
Wie het in zijn hoofd haalt om een paar flesjes mee te nemen, komt bedrogen uit. Er zijn bewegingsmelders in de mijningang, waardoor het praktisch onmogelijk is om iets te stelen. Dat is niet erg verbazingwekkend, want de kisten met 1996 Château Latour en 2008 Château Lafite Rothschild liggen er torenhoog opgestapeld. Voor het personeel zijn ze misschien niet eens bijzonder meer, want een kamer verderop liggen zo’n duizend flessen die dateren uit 1775 tot 1800.
@teamdb Sherry. Next oldest: 1791, 1795, and 1799 Lafite Rothschild... Nothing more magical than tour of our cellars pic.twitter.com/PVp82Hgqip
— Octavian (@OctavianWine) 28 mei 2014
Afgelopen jaren kreeg het duurste segment van de wijnmarkt zware klappen, onder andere door de verminderde vraag uit China. Daar heeft Octavian Vaults geen last van gehad, zegt de manager tegen het Amerikaanse persbureau. In de afgelopen vier jaar steeg het aantal opgeslagen flessen met 35 procent. Hun eigenaars laten de flessen langer liggen, zo’n dikke acht jaar in plaats van zes in 2011.
Investeerders
Alhoewel medewerkers van het bedrijf zelf overduidelijk liefhebber zijn van een goede wijn en daar graag over praten, zijn het soort klanten afgelopen jaren wel licht veranderd, vertelt de manager. Investeerders verdringen langzaamaan de liefhebbers. Octavian Vaults springt daar handig op in, door bijvoorbeeld de houten dozen waar de wijn in opgeslagen is te fotograferen. Een klein deukje of barstje, kan de waarde namelijk al doen verminderen.