Personal finance

Banken starten campagne over risico's aflossingsvrije hypotheek

29 september 2018 11:33 Aangepast: 22 november 2018 14:13
Beeld © ANP

Ruim een miljoen Nederlandse huishoudens hebben een (deels) aflossingsvrije hypotheek. Om te voorkomen dat zij het geleende geld straks niet meer kunnen terugbetalen, starten banken een waarschuwingscampagne.

In de campagne, die vanaf maandag te zien en horen is, sporen de banken klanten aan om "aflossingsblij" te worden. Het is gericht op mensen die in het verleden kozen voor een (deels) aflossingsvrije hypotheek. Zij lossen niets af op hun hypotheek, maar betalen alleen de rente.

Banken willen dat mensen met een aflossingsvrije hypotheek goed nadenken over hun financiële situatie aan het einde van de looptijd. "Sommige mensen kunnen dan voor verrassingen komen te staan omdat zij niet gespaard hebben of hun inkomen daalt door pensionering", zegt woordvoerder Jelle Wijkstra van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) tegen RTL Z.

Een van de beelden uit de campagne die maandag start. Een van de beelden uit de campagne die maandag start.

Aflossingsvrij: waarom eigenlijk?

Een volledige aflossingsvrije hypotheek mag tegenwoordig niet meer worden afgesloten. Maar tot een aantal jaar geleden was deze vorm van hypotheken erg populair.

Het idee is dat je zo maximaal gebruik maakt van de hypotheekrenteaftrek. Je schuld blijft hoog en daardoor is ook het rentebedrag dat je kunt aftrekken hoger dan wanneer je ook je schuld aflost. 

Uiteraard moeten ook deze huizenbezitters aan het einde van hun looptijd het volledige hypotheekbedrag betalen. Sommigen mensen kiezen ervoor om dat te doen met spaargeld, anderen verkopen hun huis met een hogere waarde. De overige groep sluit een nieuwe hypotheek af om de oude af te lossen.

Financiële ellende

Naar verwachting komt één op de zes mensen met een aflossingsvrije hypotheek in de financiële problemen aan het einde van de looptijd. Zij hebben niet genoeg gespaard en een nieuwe hypotheek afsluiten is vaak geen optie.

Bij de restschuld die overblijft verwachten veel mensen dat de bank hun oude hypotheek herfinanciert. Maar wanneer bijvoorbeeld je inkomen daalt of je huis minder waard is geworden, leent de bank minder uit. Dat komt omdat er bij een nieuwe hypotheek vooral wordt gekeken naar het inkomen en niet naar de overwaarde.

AFM: gerichte aanpak nodig

In november 2017 waarschuwde toezichthouder AFM al voor de risico's van aflossingsvrije hypotheken. Omdat ruim de helft van de hypotheekschuld van Nederlandse huishoudens bestaat uit aflossingsvrije leningen, vroeg AFM om een gerichte aanpak van kredietverstrekkers.

Afgelopen april trok ook de Vereniging Eigen Huis (VEH) aan de bel. Uit onderzoek onder eigen leden bleek dat een derde van de huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek verwacht dat zij de lening na dertig jaar niet kunnen terugbetalen.

Piek na 2035

Uit een risicoanalyse van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat tussen 2035 tot 2038 naar verwachting voor ruim 700.000 huishoudens de aflossingsvrije lening afloopt. Dan eindigt hun recht op hypotheekrenteaftrek en blijft voor vermoedelijk veel niet-aflossers een resterende schuld achter.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van