Personal finance

UBS: Risico op huisprijsbubbel wordt groter in Amsterdam

27 september 2018 18:56 Aangepast: 27 september 2018 19:44
Amsterdam stijgt op ranglijst huisprijsbubbel Beeld © Getty Images

Amsterdam is opgerukt naar de vijfde plaats van een ranglijst met steden die het hoogste risico hebben op een huizenprijsbubbel. In die steden zijn de prijzen zo hard gestegen ten opzichte van onder meer de inkomens dat de kans op een prijscorrectie groter wordt. Vorig jaar stond onze hoofdstad nog op de achtste plaats.

Onder de term 'bubbel' verstaat de bank het 'substantieel en langdurig misprijzen van een belegging'. Het bestaan van zo'n bubbel kun je pas bewijzen op het moment dat 'ie barst, dus UBS houdt een slag om de arm. Het gaat hier om risicogebieden, waar de kans op een bubbel het grootst is. 

10 jaar werken voor een appartement van 60 m2

Een van de tekenen waaraan je het ontstaan van zo'n huizenbubbel kunt merken is als de huizenprijzen en de inkomens van mensen niet meer met elkaar in de pas lopen. Dat is meer en meer het geval in Amsterdam en andere wereldsteden, stelt UBS. Om een appartement van 60 vierkante meter in het centrum van Amsterdam te kopen moet iemand met een gemiddeld salaris in de dienstensector tien jaar werken, becijferde de bank. In Hongkong is dat zelfs 22 jaar. 

Miniatuurvoorbeeld
Wonen

Huizenprijzen beginnen te dalen in wereldsteden: volgt Amsterdam?

"Strengere leningeisen kunnen het tij abrupt keren", schrijft de bank in haar rapport over de Amsterdamse woningmarkt. In combinatie met het gebrek aan betaalbare huizen kan dat er weleens voor zorgen dat de bubbel snel barst, denkt de bank. De huizenprijzen in de hoofdstad zijn sinds 2013 gemiddeld met 60 procent gestegen. 

Hongkong voert lijst aan

Het risico op een bubbel is het grootst in Hongkong, zo blijkt uit het jaarlijkse onderzoek. Huizen en grond zijn daar zo schaars dat de prijzen exorbitant stijgen. De overheid bouwt nu zelfs in grotten

Ook in München, Toronto en Vancouver rijzen de huizenprijzen de pan uit. Een jaar eerder stond Amsterdam nog op de achtste plaats, maar de stad is Sydney, Londen en Stockholm voorbij.

Global Bubble Index van UBS

1. Hongkong 2. München 3. Toronto 4. Vancouver 5. Amsterdam 6. Londen 7. Stockholm 8. Parijs 9. San Fransisco 10. Frankfurt

Miniatuurvoorbeeld
Huizenmarkt

Nieuw-Zeeland verbiedt buitenlanders om een huis te kopen

Buitenlands geld in de huizenmarkt

De verhouding van inkomen tegenover huizenprijzen zegt iets over de instroom van buitenlands geld in de huizenmarkt. Bij steden met een scheve verhouding zijn relatief veel buitenlandse beleggers actief.

De Amsterdamse huizenmarkt kent zeker beleggers, maar buitenlandse investeerders zijn nog niet heel aanwezig, zei woningmarktexpert Chris Lennartz van de Rabobank eerder tegen RTL Z. Al probeert de Rijksoverheid beleggers uit het buitenland wel te interesseren voor de Nederlandse woningmarkt

Overigens is er nog geen sprake van risico's zoals die in aanloop naar de financiële crisis, die ontstond door inzakkende huizenprijzen. De totale hypotheekleningen lopen lang niet zo snel op als toen. Volgens UBS betekent de overspannen markt vooralsnog vooral dat kopers erop moeten rekenen dat prijzen op wat langere termijn wellicht niet meer zo hard stijgen.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van