Personal finance

Laagopgeleiden later met pensioen dan hoogopgeleiden

21 juni 2017 20:23 Aangepast: 22 juni 2017 18:01
Beeld © ANP

We gaan steeds later met pensioen. In tien jaar tijd is de gemiddelde pensioenleeftijd gestegen van 61 naar 64,4 jaar. Maar in die cijfers zit een opvallend verschil: hoogopgeleiden gaan gemiddeld een jaar eerder met pensioen dan laagopgeleiden.

De verwachting is over het algemeen dat juist hoogopgeleiden langer doorwerken: zij vinden hun werk over het algemeen leuk en hebben fysiek vaak minder zware beroepen. 

Maar het tegendeel blijkt waar, schrijft onderzoeker Raymond Montizaan van het Researchcentrum voor onderwijs en arbeidsmarkt van de Universiteit Maastricht in economietijdschrijft Economisch Statistische Berichten. 

'Vroegpensioen is luxegoed'

"Vroegpensioneren is een luxegoed aan het worden, waar steeds vaker alleen vermogenden aanspraak op maken", schrijft Montizaan. Hoogopgeleiden gaan gemiddeld voor hun 64ste verjaardag nog met pensioen, laagopgeleiden werken ruim een jaar langer door, tot iets boven de 65.

Thumbnail

Voortijdig uitval, het eerder stoppen met werken dan de daadwerkelijke pensioenleeftijd, blijkt dus volgens Montizaan vooral vrijwillig te zijn. Wie het kan, kiest ervoor om eerder te stoppen. Hoe lager het inkomen en het pensioen, hoe harder de pensioenleeftijd stijgt. 

Zorgen

Montizaan maakt zich zorgen om deze ontwikkeling, want de verschillen in pensioenleeftijd nemen alleen maar toe.

De gezonde levensverwachting voor laagopgeleiden ligt een stuk lager dan voor hoogopgeleiden. Maar als zij niet de keuze hebben om eerder met pensioen te gaan, is dat schadelijk voor zowel henzelf als voor de arbeidsmarkt als geheel.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van