Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Personal finance

10.000 euro per maand: dit zijn de kleine lettertjes van de Staatsloterij

25 september 2018 14:32 Aangepast: 25 september 2018 20:27
Een deelnemer van een eerdere trekking. Beeld © Staatsloterij

Dertig jaar lang iedere maand 10.000 euro op je bankrekening gestort krijgen klinkt als een droom en zo noemt de Staatsloterij deze Droomsalaristrekking dan ook. Is het wel zo'n mooie prijs als wordt beloofd? Natuurlijk, het gaat om veel geld, maar de boosdoeners inflatie en belasting liggen op de loer.

Bel je baas maar vast op dat je na 1 oktober niet meer komt. Want de winnaar van de Droomsalaristrekking heeft met 10.000 euro netto per maand waarschijnlijk geen ander salaris meer nodig om rond te komen. Dat is ruim 4,5 keer modaal.

Boven de Balkenendenorm

Omgerekend is het zelfs iets meer dan 230.000 euro bruto euro per jaar. Dat is ruim boven de Balkenendenorm van 189.000 euro. Opeens mag je je meten met de belangrijkste ambassadeurs, Eurocommissarissen en oncologen. Je verdient beduidend meer dan de hoge militairen, piloten en Mark Rutte.

Een snelle rekensom leert dat 30 jaar lang 10.000 euro per maand een totaalbedrag oplevert van 3,6 miljoen euro. Dat klopt, maar door inflatie kun je wel steeds minder kopen voor hetzelfde geld. De Staatsloterij doet namelijk niet aan inflatiecorrectie, laat een woordvoerder weten.

Inflatie knaagt aan het prijzengeld

Hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS schat, gezien het verleden, de inflatie voor de komende 30 jaar op gemiddeld 2 procent per jaar. Ieder jaar word je geld dus 2 procent minder waard. Om precies te zijn: in 2048 heeft die 10.000 euro nog de waarde van 5.631 euro nu.

Berekenen we die inflatie over alle 360 maanden, dan win je in totaal geen 3,6 miljoen euro, maar eigenlijk een prijs die 2.741.26 euro waard is. Dat weten ze bij de Staatsloterij ook en daarom kan de kersverse winnaar ook kiezen voor de éénmalige prijs van 2.850.000 euro.

"Het wisselt wat mensen willen, maar ongeveer zes van de tien kiest voor de hele prijs in één keer", vertelt Sander van de Vooren, woordvoerder van de Staatsloterij. "Ik denk dat het een gevoelsmatige keuze is." Wie kiest voor één groot bedrag, kan meteen die auto kopen of het huis verbouwen.

Miniatuurvoorbeeld
Loterijen

Weer niet gewonnen? Zo werkt de trekking van de Postcode Kanjer

Leuker kunnen we het niet maken…

Het fijne aan de Staatsloterij in tegenstelling tot andere loterijen is dat de winnaar geen kansspelbelasting van 30,1 procent hoeft te betalen. De loterij adverteert dan ook met woorden als 'belastingvrij' en 'netto'. Maar Nederland is geen Monaco, en dus wil de Belastingdienst wel degelijk een deel.

Valt het maandelijkse droomsalaris van 10.000 euro onder je inkomen, zoals bij normaal salaris het geval is, of onder je vermogen? Oftewel, betaal je belasting in box 1 of in box 3? Dat vroegen we aan de hoogleraar fiscale economie Peter Kavelaars.

"Prijzengeld wordt niet gezien als inkomen, omdat het normaliter via de kansspelbelasting al wordt berekend", legt hij uit. Het valt dus onder vermogen. Niet heel gek want, als je geen cent uitgeeft, je vermogen neemt iedere maand met 10.000 euro toe.

Vermogensrendementsheffing

Laat je dat geld op een spaarrekening staan, dan krijg je waarschijnlijk nauwelijks spaarrente. De kans is groter dat de winnaar het geld gaat beleggen met de hoop op een mooier rendement. De fiscus vindt dat je over dat rendement belasting hoort te betalen.

Over de eerste 30.000 euro hoeft geen zogenoemde vermogensrendementsheffing te betalen. Daarna betaal je tot 70.800 euro 0,6 procent belasting. Naarmate je vermogen oploopt, loopt ook dat percentage op. Miljonairs betalen 1,6 procent.

Moet je dan alles maar direct uitgeven om die vermogensbelasting te ontlopen? "Dan betaal je weer btw. De fiscus is ook blij met zo'n prijzengeld", lacht Kavelaars.

Wie de fiscus zo slim mogelijk af wil zijn, kiest niet voor de eenmalige 2,85 miljoen, maar voor de 10.000 euro per maand. Je betaalt dan niet vanaf dag één de volle mep aan vermogensrendementsheffing.

Miniatuurvoorbeeld
Belastingdienst

Meevallertje voor spaarders: belasting op spaargeld gaat omlaag

Maar wat als je doodgaat binnen die 30 jaar?

30 jaar is best lang. Stel, de gelukkige winnaar is iemand die al behoorlijk op leeftijd is. De kans is dan natuurlijk aanwezig dat diegene overlijdt en dus niet alle 360 bedragen kan ontvangen.

De prijs komt dan niet te vervallen als erfgenamen zich binnen een jaar melden bij de Staatsloterij. Die krijgen dan wat overgebleven is van de netto contante waarde. Bij de netto contante waarde wordt vooraf al rekening gehouden dat de prijs zijn waarde langzaam verliest.

Dat is in dit geval de 2.850.000 euro die je ook meteen kan laten uitkeren. De erfgenamen krijgen dat bedrag min alle betalingen die al zijn verricht.

Van de Vooren raadt alle winnaars aan om meteen in gesprek te gaan met een financieel adviseur en een notaris. Zo zorg je ervoor dat het prijzengeld zo goed mogelijk kan worden weggezet, niet onbedoeld belasting wordt ontweken en alles goed is geregeld voor de erfgenamen.

Miniatuurvoorbeeld
Loterijen

'Je kan je staatslot net zo goed verbranden'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van