De huizenprijzen zullen na dit jaar fors minder hard stijgen, denken economen van ING en Rabobank. Dat is goed nieuws voor woningzoekenden die bang zijn dat huizen straks compleet onbetaalbaar worden. Er gloort zelfs hoop aan de horizon. 'Erger dan dit wordt het niet.'
Voor dit jaar is de verwachting dat de huizenprijzen stijgen met 8,5 procent. Volgend jaar verwacht ING dat dat nog maar 4,4 procent is.
Bij de Rabobank wordt voor 2019 over een stijging van 7 procent gesproken, 'al nemen we dat met een korreltje zout', aldus Rabo-econoom Nic Vrieselaar. Ook de Rabobank gaat uit van een lager percentage.
Inhaaleffect
Allebei de banken zien dat de woningmarktgekte van de afgelopen jaren vooral heeft gezorgd voor een prijscorrectie van de enorme crisisdip. Het gevolg is dat de huizenprijzen hoger zijn dan ooit. "Dat inhaaleffect is nu wel zo'n beetje uitgewerkt", zegt ING-econoom Marten van Garderen.
Vertrouwen stabiliseert
Ook het vertrouwen in de woningmarkt lijkt bij consumenten een beetje op te krabbelen. In het vorige kwartaal is deze voor het eerst sinds 2016 gestabiliseerd, zo is te zien in de WoonIndex van ING. Zowel het tweede als het derde kwartaal scoren 107 punten.
De bank ondervroeg ruim duizend huurders met de intentie om te kopen en woningbezitters naar het sentiment op de woningmarkt. Hoger het aantal punten, hoe meer vertrouwen er is om snel een (nieuw) huis te kopen.
Overigens denken de ondervraagden nog steeds dat het een ongunstige periode is om een (nieuw) huis te kopen. Wel zijn ze positiever over de ontwikkeling van de huizenprijzen en de hypotheekrente.

Verschil Randstad met de rest van het land
Dat de prijsstijging afzwakt, betekent uiteraard niet dat woningen goedkoper gaan worden. Van Garderen: "Bij economische groei en een groeiende bevolking hoort eigenlijk een stijging van de huizenprijzen."
"We zien nu al dat jongeren afhaken. Veel mensen kunnen van de bank maar een hypotheek van 150.000 euro krijgen", vertelt Vrieselaar. Dat komt met name door strenge hypotheekeisen.
Met een hypotheek van 150.000 euro zul je er de komende jaren in Amsterdam en andere grote steden in de Randstad niet tussenkomen, erkent ook ING-collega Mirjam Bani, sectoreconoom woningmarkt. "Daar is geen hoopvol uitzicht." Maar voor de rest van het land noemt ze het iets positievere sentiment op de woningmarkt niet onterecht.

Er gloort hoop
"In het algemeen kun je zeggen dat het niet veel erger wordt dan nu. In de minder stedelijke gebieden is er hoop."
Buiten de stad is er ook minder concurrentie van particuliere beleggers, die de prijzen opdrijven. Op de middellange termijn wordt er meer gebouwd. "Het trekt aan. De piek van het woningtekort vindt naar verwachting in 2020 plaats."
En een koophuis blijft, ondanks de hoge prijzen, betaalbaar. Op dit moment zorgt de lage hypotheekrente er al voor dat de maandlasten voor wonen relatief laag zijn. Bani: "De komende periode gaan we ervan uit dat de rente laag blijft. Hij zal wel iets omhoog gaan, maar langzaam. Het vertrouwen in een lage hypotheekrente is gegrond."