Personal finance

Huizengekte in Amsterdam: 5500 mensen duiken op 102 huurwoningen

21 september 2018 16:45 Aangepast: 21 september 2018 17:03
De gemiddelde WOZ-waarde steeg het meest in en rond Amsterdam. Beeld © Getty Images

Om 17:00 uur vanmiddag knalt de kurk van de champagnefles bij de 102 gelukkigen die een betaalbare huurwoning krijgen in een nieuwbouwflat in Amsterdam. Meer dan vijfduizend mensen azen op één van die appartementen van 50 vierkante meter. Er wordt eerlijk geloot.

Flatgebouw State verrijst in de nieuwe Amsterdamse wijk Amstelkwartier, om de hoek van de oude Bijlmerbajes. Er komen niet alleen peperdure penthouses. Ook de gewone Amsterdammer moet in het gebouw kunnen wonen.

Vandaar dat er 262 twee- en driekamerappartementen van tussen de 47 en 61 vierkante meter groot komen, die allemaal 725 euro per maand (exclusief) gaan kosten. Een mooie prijs voor middenhuur, waar in Amsterdam een schrijnend tekort aan is.

Middenhuur

Niet vreemd dat 5500 geïnteresseerden zich meldden bij de verhuurder. Vandaag krijgen de eerste 102 gelukkigen te horen of ze zijn ingeloot. Een kansje van nog geen 2 procent.

De andere 160 middenhuur appartementen gaan later in de verhuur. Daar kan iedereen, dus ook de pechvogels die zijn uitgeloot, zich opnieuw voor inschrijven. Er zijn wel inkomenseisen. Je moet minimaal 36.200 euro en maximaal 60.000 euro per jaar verdienen.

Om het aantal woningen in de middenhuur te vergroten, komt Minister Kajsa Ollongren met een speciale wet, zo werd op Prinsjesdag bekend. Die wet moet het makkelijker maken voor woningcorporaties om middenhuurwoningen te bouwen.

Miniatuurvoorbeeld
Woningmarkt

Huizenprijzen beginnen te dalen in wereldsteden: volgt Amsterdam?

Het ontwerp van State is gebaseerd op het beroemde flat iron building in hartje New York. Het ligt pal tegenover de kangoeroewoning, waar RTL Z eerder mocht binnenkijken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van