Ga naar de inhoud
Personal finance

NHG-grens omhoog: hypotheek honderden euro's goedkoper

Beeld © ANP

Goed nieuws voor woningzoekenden: de grens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) gaat omhoog. Vanaf 1 januari kunnen kopers van een huis tot 290.000 euro profiteren van de lagere hypotheekrente die hoort bij de NHG. Nu ligt die grens nog op 265.000 euro.

De hypotheekrentes liggen sowieso al historisch laag, maar wie een hypotheek afsluit met NHG verzekert zich van een nog lagere rente. Het gaat om een verschil van 0,3 tot 0,5 procentpunt aan rente. Omgerekend scheelt dat honderden euro’s per jaar aan woonlasten.

Fors meer woningen en hypotheken komen vanaf volgend jaar in aanmerking voor NHG.

Nationale Hypotheek Garantie

De NHG is een vangnet voor mensen die hun hypotheeklasten niet meer kunnen betalen. Als een huis met verlies wordt verkocht, neemt de NHG de restschuld op zich. Banken lopen dus minder risico en dat berekenen ze door in een lagere rente.

De NHG is ooit in het leven geroepen toen het slecht ging met de economie en huizen onder water kwamen te staan. De NHG wordt geregeld door het Waarborgfonds Eigen Woningen.

Huizenprijzen

De NHG-grens gaat omhoog omdat de prijzen van huizen de laatste tijd fors zijn gestegen. In sommige steden zijn nauwelijks nog starterswoningen te koop onder de 265.000 euro, terwijl juist voor die doelgroep de NHG belangrijk is.

"Starters en doorstromers zijn nu gedupeerd. Het is voor hen vaak onmogelijk om in grote steden met NHG te financieren", zegt Michiel Meijer, algemeen directeur van Van Bruggen Adviesgroep. "Terwijl die er juist is om hen toegang tot een koopwoning te geven."

Gek,
Woningmarkt
Gek, maar handig: met deze truc kun je meer lenen voor een huis

Energiebesparende maatregelen

Wie bij een nieuwe woning investeert in energiebesparende maatregelen, kan zelfs een NHG-hypotheek aanvragen van maximaal 307.400 euro. Nu is dat nog 280.900 euro. Overigens moet er voor een hypotheek met NHG wel een eenmalige premie van 1 procent van de hypotheeksom worden betaald.

Ik heb net een huis gekocht, vis ik nu achter het net?

Dat ligt eraan wanneer je de sleutel krijgt. Krijg je die pas na 1 januari, dan kan het lonend zijn om opnieuw naar je hypotheekadviseur of bank te gaan. "Dan moet je je huidige aanbod afwijzen en opnieuw een aanvraag doen", legt Meijer uit. Dat kost wel tijd en geld, maar je krijgt jarenlang 'korting' op je hypotheek, dus 'dan is dat het snel waard'.

Recordhoogte

Vandaag werd bekend dat koopwoningen in één jaar tijd 9,3 procent duurder zijn geworden. De huizenprijzen staan daarmee op een nieuwe recordhoogte.

Sinds het einde van de crisis, in 2013, zijn woningen gemiddeld 32 procent duurder geworden. In steden als Amsterdam, Utrecht en Rotterdam is die stijging nog veel groter.

Het is het gevolg van een grote vraag naar huizen en een laag aanbod van te koop staande huizen. Het zorgt niet alleen voor hoge prijzen. Ook het aantal verkochte woningen daalt. In de eerste acht maanden van dit jaar werden 145.507 huizen verkocht. Dat is ruim 6 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar, berekende het CBS.

Een gemiddelde woning kostte de afgelopen drie maanden 291.444 euro. De nieuwe NHG-norm is op dat bedrag gebaseerd.

De minister van Binnenlandse Zaken moet wel nog goedkeuring geven voor de verhoging van de NHG-grens.

Zo zit de hypotheekmarkt in elkaar:

02:53