Carrière

Zo lang mogelijk vrij? Zo plan je je vakantiedagen in 2019 slim in

20 september 2018 14:37 Aangepast: 21 september 2018 08:48
Hoe zet je je vakantiedagen het beste in? Beeld © Getty

De zomervakantie ligt alweer achter ons. Sommigen maken alvast plannen voor volgend jaar. Wie zijn wettelijke vakantiedagen strategisch opneemt, kan flink profiteren en langer genieten.

Als je fulltime werkt (40 uur per week) heb je volgens de wet recht op twintig vakantiedagen, oftewel vier weken. Bij veel werkgevers krijg je er nog een paar bovenop, de zogenoemde 'bovenwettelijke vakantiedagen'. 

Als je ze opneemt rond officiële feestdagen ben je af en toe een weekje vrij, terwijl je een vakantiedag bespaart voor een ander moment. Blader door deze kalender om te zien welke dagen je moet aanvragen. 

©RTL Z

©RTL Z

©RTL Z

©RTL Z

©RTL Z

©RTL Z

©RTL Z

©RTL Z

©RTL Z

©RTL Z

©RTL Z

©RTL Z

Wie het eerst komt...

We zeggen het nu alvast, want dit zijn vast dagen waarop je collega's ook vrij willen. En wie het eerst komt... Op deze kalender staan in totaal 17 dagen omcirkeld. Dan hou je er sowieso nog drie over, plus de 'bovenwettelijke vakantiedagen'. Die kun je in de zomer inzetten, want daarin zijn de officiële feestdagen beperkt. 

Dat je ze nu alvast opneemt wil overigens nog niet zeggen dat je gegarandeerd vrij krijgt van de baas. In principe heeft je werkgever twee weken de tijd om je vakantieaanvraag te weigeren. Ook mag hij of zij je verlof intrekken als er een 'zwaarwegend bedrijfsbelang' is, die de bedrijfsvoering in gevaar brengt

Miniatuurvoorbeeld
Regels

Vrij vragen voor vakantie? Dit is wat je werkgever mag weigeren

Verplicht vrij

Soms wil je werkgever juist dat je een vakantiedag opneemt. De dag na Hemelvaartsdag (donderdag) bijvoorbeeld. Dat mag, maar dan moet dat wel vooraf bekend zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van