Prinsjesdag 2018

Huizenmarkt 'groot probleem', maar geen nieuwe maatregelen

18 september 2018 17:59 Aangepast: 18 september 2018 18:08
Het kabinet wil meer bouwen. Beeld © ANP

"Een groot probleem is de oververhitte woningmarkt", zei koning Willem-Alexander halverwege de Troonrede. Maar het kabinet presenteert weinig nieuwe maatregelen om de krapte op de huizenmarkt het hoofd te bieden.

Wat verandert er op de huizenmarkt? Een overzicht uit de Prinsjesdagstukken:

Hypotheekrenteaftrek 

We wisten al dat de hypotheekrente versneld wordt afgebouwd. De Prinsjesdagstukken bevestigen dat nogmaals. Volgend jaar volgt het laatste 'kleine stapje' van een half procentpunt. In 2018 daalt het maximaal aftrekbare percentage naar 49 procent. 

In de jaren daarna gaat daar jaarlijks 3 procentpunt af, totdat je in 2023 nog ongeveer 37 procent mag aftrekken.

Miniatuurvoorbeeld
Prinsjesdag

Prinsjesdag: feestje voor de meesten, maar 300.000 mensen gaan erop achteruit

Middenhuur

"Er is grote behoefte aan woningen met een huur van 700 tot 1000 euro per maand", benadrukte de koning in zijn toespraak vanmiddag. Minister Kajsa Ollongren (D66) komt volgend jaar met een wet om de zogenoemde 'middenhuur' te stimuleren. Die wet moet het makkelijker maken voor woningcorporaties om middenhuurwoningen te bouwen. 

Dat tekort aan huurhuizen zorgt voor vervelende 'uitwassen', schrijft het kabinet. Ze doelt daarmee op de groep Nederlanders die niet in aanmerking komt voor een sociale huurwoning, maar er ook niet tussenkomt op de markt voor koopwoningen. Door huisjesmelkers bijvoorbeeld, of discriminatie.

Het kabinet wil daarover in gesprek met de verhuurders, om te komen tot 'goed verhuurderschap'. Er komen vooralsnog geen strengere regels. 

Meer nieuwbouw

De vraag naar huizen is veel groter dan het aanbod. Daarom moeten er meer nieuwbouwhuizen gebouwd worden. Voor de zomer lanceerde minister Ollongren de Nationale Woonagenda. Koning Willem-Alexander herhaalde de ambitie uit dat document nog maar eens: jaarlijks moeten er 75.000 nieuwe huizen worden gebouwd. 

Probleem: het aantal afgegeven bouwvergunningen ligt nog steeds lager dan voor de crisis, telt het Centraal Planbureau in de Macro-Economische Verkenningen (MEV) vandaag. Dat belemmert snel bouwen, maar is niet de enige boosdoener. Bouwbedrijven kampen met personeelstekort. Voor 20 procent van de bouwondernemers belemmert dat hun business.

Versnellen

Om haast te maken met nieuwbouw steekt het kabinet dit jaar en volgend jaar 38 miljoen euro in woningbouw in 'binnenstedelijke locaties'. 

Vooral in de steden, en zeker de Randstad, is veel vraag naar koopwoningen, maar nieuwbouwprojecten komen geregeld niet van de grond. Voor de eerste spatel de bouwgrond in kan is er al een grote zak geld nodig en op dat moment is het nog onzeker of en wanneer ontwikkelaars hun investering terugverdienen. De miljoenen van Binnenlandse Zaken moeten dat proces versnellen en vergemakkelijken. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van