Prinsjesdag 2018

Prinsjesdag 2018: wat weten we nu al?

18 september 2018 06:20 Aangepast: 18 september 2018 14:41
De rijtoer oefent voor Prinsjesdag. Beeld © ANP

Het is Prinsjesdag, dus vanmiddag presenteert het kabinet zijn plannen voor het komende jaar. Niet alles is nieuw wat we gaan horen, het nodige is al uitgelekt of eerder bekend gemaakt. Een overzicht.

Koopkracht

'We' gaan erop vooruit. De economie groeit volgens het Centraal Planbureau dit jaar met 2,8 procent en volgend jaar 2,5 procent. 

Bijna iedereen moet dat in zijn portemonnee gaan merken: volgens ramingen gaat 96 procent van de Nederlanders er volgend jaar in koopkracht op vooruit. Dat gebeurt gemiddeld met zo'n 1,5 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Troonrede

Koning in troonrede: 'Meer mensen moeten merken dat het goed gaat'

Zorgpremie

De premie die we betalen voor onze zorgverzekering wordt volgend jaar vermoedelijk een tientje per maand duurder. Tegelijkertijd stijgt ook de zorgtoeslag, dus mensen met een kleine beurs zouden daar niet veel van moeten merken.

Miniatuurvoorbeeld
Prinsjesdag 2018

Zorgpremie stijgt volgend jaar met meer dan een tientje per maand

Belastingschijven

Gelijktijdig met de Prinsjesdagstukken stuurt staatssecretaris Menno Snel van Financiën het Belastingplan 2019 naar de Tweede Kamer. We verwachten daarin onder meer de uitwerking te zien van een vereenvoudigd belastingstelsel.

In plaats van vier komen er twee belastingschijven: voor inkomens tot 68.507 euro komt er een basistarief van 36,93 procent, voor inkomens boven die grens 49,5 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Prinsjesdag 2018

Invoering vlaktaks: belastingtarief voor 2,1 miljoen werkenden omhoog

Eigenwoningforfait

De Tweede Kamer heeft al ingestemd met de afschaffing van de wet-Hillen, een belastingvoordeel voor huiseigenaren met een afgeloste hypotheek.

Wel zal vandaag meer duidelijk worden over de hoogte van het eigenwoningforfait, een percentage waarmee de Belastingdienst je 'inkomen' uit een eigen huis berekent. 

Btw omhoog

De btw gaat omhoog. Het nieuwe kabinet wil de belasting op bijvoorbeeld etenswaren, maar ook op een dagje uit, verhogen van 6 naar 9 procent. 

Miniatuurvoorbeeld
Prinsjesdag 2018

Btw omhoog: zoveel duurder ben jij straks uit aan de kassa

Leasefiets

De regels voor een fiets van de zaak worden eenvoudiger. Voor privégebruik van een leasefiets moet je voortaan zeven procent van de waarde bij je inkomen optellen. Brancheclubs zijn blij.   

Arbeidsgehandicapten

Het omstreden plan om arbeidsgehandicapten minder te betalen dan het minimumloon is van tafel. Het idee was om arbeidsgehandicapten minder te betalen, zodat er geld werd bespaard en arbeidsgehandicapten goedkoper werden voor werkgevers.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van