Personal finance

Taxateurs onder druk gezet om waarde koopwoning hoog in te schatten

14 september 2018 09:07 Aangepast: 14 september 2018 09:07
Een makelaar taxeert een woning. Beeld © ANP

Een nieuw hoofdstuk rondom de gekte op de huizenmarkt. Taxateurs zouden niet alleen door klanten maar ook door banken en hypotheekadviseurs onder druk worden gezet om de waarde van koopwoningen zo hoog mogelijk in te schatten.

Taxateurs die de waarde van een woning lager inschatten dan gewenst, krijgen te maken met boze klanten die daardoor soms niet betalen, blijkt uit een rondgang van dagblad Trouw onder taxateurs, branchevereniging VBO makelaar en de NVM. 

De krant stelt dat taxateurs die royaal zijn met positieve beoordelingen in de race blijven en daardoor de huizenprijzen verder opstuwen. Daar waar de verhitting op de woningmarkt het meest zichtbaar is, in de Randstad, vliegen de meeste taxateurs uit de bocht.  

'Ongezond systeem'

Het Nederlands Woning Waarde Instituut (NWWI) zag het aantal taxatierapporten waarin de waarde van een woning te hoog was ingeschat de afgelopen twee jaar toenemen met 20 tot 25 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Meer op rtlz.nl:

Huizenkoper voortaan beschermd bij bouwkundige gebreken

Hans van der Ploeg, directeur van VBO Makelaar, spreekt van een ongezond systeem. Wie een huis wil kopen, krijgt geen hogere hypotheek bij de bank dan de taxatiewaarde. 

"Daar gaat een perverse prikkel van uit", zegt Van der Ploeg in Trouw, "Want de hypotheekverstrekker, de hypotheekadviseur en de koper zijn allen gebaat bij de taxatiewaarde die ervoor zorgt dat de koop doorgaat zonder dat er eigen geld bij hoeft."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van