Inkomen

Huidige generatie dertigers verdient voor het eerst minder dan ouders

10 september 2018 07:50 Aangepast: 10 september 2018 16:19
Dertigers van nu verdienen minder dan hun ouders. Beeld © ANP

Decennia lang verdienden dertigers meer dan hun ouders op die leeftijd. Maar dat gaat voor het eerst niet op. Ze zijn slechter af dan hun ouders en dat geldt vooral voor dertigers in de laagste inkomensgroep.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Tilburg University en het ministerie van Sociale Zaken waarover vandaag wordt gepubliceerd in economenvakblad ESB. Het Financieele Dagblad mocht de resultaten vast inzien.

Hieruit blijkt dat 49 procent van de 35-jarigen in 2015 beter af was dan hun ouders. In 2005 was dat nog 54 procent. Volgens één van de onderzoekers kan daaruit worden geconcludeerd dat, voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog, een nieuwe generatie slechter af is dan de voorgaande.

Miniatuurvoorbeeld
Meer op rtlz.nl:

Zzp'ers hoogste risico op armoede: 'Rondkomen steeds moeilijker'

De krant citeert Cok Vrooman, onderzoeker voor het Sociaal en Cultureel Planbureau die zegt dat vooral aan die onderkant van de arbeidsmarkt het nog moeilijker wordt om vooruit te gaan in het leven.

Uitzendwerk en zzp'ers

Het einde van deze trend zou nog niet in zicht zijn en vooral opgaan voor de groep mensen met de laagste inkomens.  Dat die trend doorzet, heeft te maken met het oprukken van uitzendwerk en zzp’ers. Hogere flexibiliteit, maar ook minimale sociale bescherming.

Jongeren aller landen, verenigt u!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van