Personal finance

Hogeropgeleiden weer sneller aan het werk na ontslag

22 juni 2017 02:01 Aangepast: 22 juni 2017 07:11
Veel migranten, jongeren, vrouwen en ouderen komen moeilijk aan een baan. Beeld © ANP

Hogeropgeleiden vinden sneller nieuw werk na ontslag dan lageropgeleiden. Vooral hbo'ers en wo'ers onder de dertig jaar komen spoedig weer aan de bak: 86 procent had binnen een jaar na hun ontslag weer een baan.

Van hun leeftijdsgenoten met een lagere opleiding, vond driekwart binnen een jaar nadat ze hun biezen moesten pakken weer een nieuwe baan, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het CBS deed onderzoek naar bijna 100.000 ontslagen werknemers tussen de 15 en 65 jaar in de periode 2011 tot 2014. Voor allemaal geldt dat ze om bedrijfseconomische redenen zijn ontslagen via een ontslagvergunning van het UWV.

Ouderen hebben het moeilijk

Laagopgeleide ouderen komen er het slechtst vanaf: bij de groep tussen de 45 en 65 jaar heeft slechts één op de drie binnen een jaar weer een baan. Hun hogeropgeleide leeftijdsgenoten komen er beter vanaf. De helft van de hoogopgeleide 45-plussers wist binnen twaalf maanden hun cv-gat te beperken; dat is 9 procentpunt meer dan gemiddeld voor deze leeftijdscategorie.

De kans op een nieuwe baan is volgens het UVW verder afhankelijk van hoe het met de economie gaat. Die draaide vanaf eind 2011 niet best, kwakkelde in 2012 en 2013 en trok weer aan vanaf 2014. Dat laatste jaar is dan ook precies het jaar dat de omslag kwam op het gebied van werkloosheid. Die liep jarenlang op, maar vanaf begin 2014 werd de kans voor iemand die z'n congé kreeg op een nieuwe baan steeds groter. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van