Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Personal finance

Kosten voor aanpassen hypotheek 'onnodig' hard gestegen

29 augustus 2018 10:35 Aangepast: 29 augustus 2018 10:35
Oplevering van een woning met de makelaar. Beeld © ANP

Consumenten die hun hypotheek willen aanpassen, moeten daar 'onnodig' diep voor in de buidel tasten. Een aantal hypotheekverstrekkers heeft de kosten hiervoor fors verhoogd.

Ook worden klanten vaak onnodig op hoge kosten gejaagd doordat ze door de hypotheekverstrekker naar een dure tussenpersoon worden gestuurd voor simpele handelingen. Dat concludeert de Consumentenbond op basis van eigen onderzoek. 

Van 385 naar 1995 euro

Zo vervijfvoudigde Nationale Nederlanden de kosten om een hypotheek ook op naam van een nieuwe partner te zetten. Vorig jaar bedroegen die kosten nog 385 euro, nu is dit volgens de bond bijna 2000 euro.

SNS ruilde het uurtarief van 125 euro,  met daaraan een maximum van 2195 of 2245 euro, in voor vaste adviesbedragen die kunnen oplopen tot wel 2500 euro, becijferde de consumentenorganisatie.

Tussenpersoon vaak overbodig

Bovendien moeten klanten voor eenvoudige aanpassingen naar een hypotheekadviseur. Dat kan gaan om bijvoorbeeld het overzetten naar een lagere rente. "Voor dit soort simpele zaken is een tussenpersoon echt overbodig", aldus de bond.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van