Ga naar de inhoud
Personal finance

Starters nu kleinste groep op hypotheekmarkt

Starters krijgen het minst vaak een hypotheek.

De groep mensen die hun hypotheek oversluit wordt belangrijker voor financiële dienstverleners. Het afgelopen kwartaal is het aantal oversluiters voor het eerst groter dan het aantal starters.

Dat signaleert consultantsbureau IG&H in hun hypotheekupdate. De afgelopen drie maanden werden er bijna 87.000 hypotheken afgesloten. Meer dan de helft was voor doorstromers en ruim een kwart ging naar oversluiters.

Lees ook: Opmars ouders die huis voor kroost kopen: hier moet je op letten

Het restant, een op de vijf hypotheken, was voor een starter. Het aantal hypotheken voor starters nam, net als het kwartaal ervoor, met 11 procent af.

Stijgende prijzen

Vanwege de almaar stijgende huizenprijzen komen starters moeilijk aan een koophuis. Zij kunnen vaak minder eigen geld inbrengen dan doorstromers, die door de verkoop van een vorige woning hun overwaarde kunnen verzilveren.

Maar doorstromers zelf hebben ook moeite met het vinden van een nieuw huis. Het aantal woningen dat van eigenaar wisselt daalt ook. Het gevolg is dat het aandeel huizenkopers in de omzet van hypotheekverstrekkers afneemt. 'Oversluiters' vormen een grotere groep. 

Laagste groei sinds 2013

Het aantal verstrekte hypotheken groeit nog wel, maar met 2,5 procent noteren de onderzoekers wel de laagste groei sinds het eerste kwartaal van 2013. Toen was de groei 1,9 procent. 

"Nu de groei van de markt afremt merken we in de hele markt dat partijen innovatiever worden in het aantrekken en behouden van klanten", zegt Joppe Smit van IG&H, bijvoorbeeld op het gebied van verduurzaming.