Life

AEX tikt even nieuw record aan

01 september 2016 17:57 Aangepast: 01 september 2016 18:15
Beeld © ANP

Amsterdamse beleggers hebben best een redelijk jaar. Ondanks de ellende met ondermeer de brexit en bijvoorbeeld de Europese vluchtelingencrisis, staat de AEX toch alweer op bijna 3 procent rendement voor dit jaar. Samen met gemiddeld 3 procent dividendrendement staan beleggers voor dit jaar op 6 procent rendement.

De Europese aandelenmarkten zijn donderdag na een grotendeels positief verlopen handelssessie toch een tikkie lager gesloten. In de namiddag bedierf een tegenvallend cijfer over de ontwikkelingen in de Amerikaanse industrie de stemming onder beleggers.

AEX staat 12 punten hoger

In Amsterdam sloot de toonaangevende AEX-index 0,1 procent lager op 453,87 punten. Tussentijds leek de hoofdindex voor de tweede dag op rij op weg naar de hoogste slotstand tot dusver dit jaar, maar opnieuw werd die uiteindelijk niet overtroffen. De AEX begon het jaar op 441,82 punten. We staan nu op 2,7 procent winst. De MidKap steeg vandaag uiteindelijk wel 0,3 procent, tot 647,37 punten.

De hoofdgraadmeters in Parijs, Londen en Frankfurt gingen vlak tot 0,6 procent lager de handel uit. Ook de olieprijzen stonden opnieuw onder druk. Amerikaanse ruwe olie werd 2,6 procent goedkoper en kostte 43,54 dollar per vat, de prijs van Brentolie zakte 2,4 procent tot 45,74 dollar per vat.

Winnaars en verliezers

Kabelaar Altice en verfproducent AkzoNobel waren de sterkste stijgers onder de Amsterdamse hoofdfondsen met allebei een winst van 1,2 procent. Uitzender Randstad sloot de rij met een min van 2,1 procent, terwijl verzekeraar Aegon 1,7 procent inleverde.

Bij de kleinere fondsen was Lucas Bols een van de weinige stijgers met een plusje van 0,3 procent. De drankenproducent kondigde aan een samenwerkingsovereenkomst te sluiten met de Franse branchegenoot Rémy Cointreau rond diens likeurmerk Passoã.

In Londen zagen diverse internationaal actieve bedrijven hun koersen wegzakken als gevolg van een waardestijging van het Britse pond. Zo lieten farmaceut GlaxoSmithKline, telecomreus Vodafone en mijnbouwer BHP Billiton verliezen optekenen van 2,4 tot 2,9 procent.

De euro werd verhandeld voor 1,1195 dollar. Bij het sluiten van de Europese beurzen op woensdag was de eenheidsmunt nog 1,1145 dollar waard.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van