Life

SBM Offshore in de plus na afkopen vervolging in Brazilië

18 juli 2016 10:06 Aangepast: 30 juli 2017 22:00

De deal met de Braziliaanse autoriteiten van SBM Offshore valt in goede aarde bij beleggers. Het nieuws over de schikking van 147 miljoen euro stuwt de koers aan het begin van de beursdag omhoog. De AEX-index begon ook met winst.

De Amsterdamse AEX stond na ruim een halfuur 0,6 procent hoger op 450,20 punten. De MidKap steeg 1 procent tot 623,37 punten. De graadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt wonnen 0,6 tot 0,7 procent. In Istanbul stond de beurs na de mislukte coup van afgelopen weekeinde 2,6 procent in de min.

SBM Offshore won in de vroege handel 13 procent. De maritiem dienstverlener trof een schikking met een totale waarde van bijna 275 miljoen dollar om het onderzoek naar zijn rol bij het omkopingsschandaal rond het Braziliaanse staatsoliebedrijf te beëindigen. Daarvan gaat ruim 149 miljoen dollar naar Petrobras, waarmee het Schiedamse bedrijf nu ook weer normaal zaken kan doen.

Toeristenbranche in de min

De gebeurtenissen in Turkije zetten andermaal de toeristenbranche onder druk. Zo verloor Thomas Cook in Londen ruim 4 procent aan beurswaarde en ging in Frankfurt het aandeel TUI 1 procent onderuit. Turkish Airlines verloor in Istanbul ruim 5 procent aan beurswaarde. Vluchten van de maatschappij van Turkije naar de Verenigde Staten zijn door de Amerikaanse autoriteiten voorlopig verboden.

Bij de kleinere fondsen in Amsterdam won Pharming ruim 7 procent. De farmaceut heeft opnieuw positieve resultaten geboekt bij een onderzoek naar het gebruik van zijn middel Ruconest.

BinckBank won ruim 2 procent. De onlinebroker meldt vanochtend de overname van een portefeuille Nederlandse woninghypotheken van Obvion.

Overname chipontwerper ARM

Chipproducent ARM zag zijn beurswaarde in Londen met 43 procent omhoog schieten. Het bedrijf wordt voor 29 miljard euro overgenomen door het Japanse SoftBank dat een premie van bijna 40 procent op de slotkoers van vrijdag betaald.

De prijs van een vat Amerikaanse olie stond in de vroege handel nagenoeg onveranderd op 45,90 dollar. Brent werd 0,1 procent duurder bij 47,65 dollar per vat. De euro was 1,1055 dollar waard, tegen 1,1059 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van