Life

Banencijfers VS vallen tegen: kleinere kans op renteverhoging Fed

02 september 2016 14:30 Aangepast: 02 september 2016 17:20
Beeld © ANP

In augustus steeg het aantal banen in de VS met 151.000. Dat is slechter dan waarop in de markt was gerekend. Daarmee lijkt de kans dat de Amerikaanse Fed deze maand de rente verhoogt nu kleiner en dat is goed voor aandelen.

Beleggers dachten dat de het aantal banen (buiten de agrarische sector) met tussen de 125.000 en 215.000 zou toenemen, gemiddeld kwamen ze uit op een groei van 175.000. Gerekend werd op een daling van de werkloosheid van 4,9 tot 4,8 procent.

Maar de werkloosheid komt uit op 4,9 procent. De cijfers zijn dus wat minder goed dan verwacht.

Belangrijk voor beleggers

Beleggers keken gespannen uit naar cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Fed-president Janet Yellen heeft nu waarschijnlijk minder reden om de officiële rente later deze maand te verhogen. Als ze dat wel zou doen, dan zou dat de beurskoersen drukken, zegt RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra. ''Goed nieuws voor de economie is slecht nieuws voor aandelen''. Maar nu stijgen de beurskoersen wat.

Bij een lage rente is er vrijwel geen alternatief voor beleggen in aandelen. Als je je geld op de bank zet krijg je immers bijna niets. Door de flinke rentedaling in de afgelopen decennia zijn obligatiekoersen flink opgelopen, maar vanaf het huidige niveau lijkt er niet zo veel koerswinst voor obligaties meer in het vat te zitten.

Rente stond jaren op bijna 0

De Fed had na de crisis de rente fors verlaagd. Sinds december 2008 stond het belangrijkste tarief zelfs op 0,25 procent. Afgelopen december werd voor het eerst in jaren de rente opgetrokken, tot 0,5 procent.

Eind vorig werd gedacht dat de Fed de officiële rente drie of vier keer zou verhogen. Veel marktpartijen gingen uit van minder verhogingen. Tot nu toe is de rente dit jaar nog helemaal niet verhoogd. Eind juli hintte de Fed wel op een rentestap.

'Te lang gewacht met rente verhogen'

Fed-voorzitter Janet Yellen heeft meerdere malen aangegeven vast te houden aan het voornemen de rente verder te verhogen, maar alleen als de economische omstandigheden dat toelaten. Maar nu lijkt daar geen reden voor, legt RTL Z-beurscommentator Hans de Geus uit. Hij ziet zelfs kansen op stagflatie, een situatie met oplopende inflatie en een economische krimp. ''Misschien heeft de Fed te lang gewacht met het verhogen van de rente''.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van